Kao svojevrsni znak solidarnosti sa svim ljubiteljima maškara, tradicijskih pusnih običaja i karnevala, koji ove godine zbog pandemijskih uvjeta nisu mogli sudjelovati u uobičajenim aktivnostima, u Exportu na Delti u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture postavlja se Izložba „Maske prije maskica“.

Izložba uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala, tradicijske maske Europe te dosadašnje plakati Riječkog karnevala iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke.

Svoje karnevalske kostime izlažu riječke osnovne škole “Eugen Kumičić”, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica, Pehlin i “Nikola Tesla”.

Na izložbi će biti predstavljeno 90 figurica tradicijskih maski iz 22 europske zemlje, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz kraja iz kojeg potječu, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi.

Besplatan ulaz

Ulaz na izložbu koja u Exportu ostaje otvorena do 28. veljače 2021. je besplatan. Radno vrijeme Exporta je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Kada?

12.02.2021. – 28.02.2021.
15:00