Fotoklub Rijeka i Galerija Principij pripremaju drugu izložbu u ovoj godini pod nazivom “Fotoklimika i ja”, Silvestra Kolbasa, redovnog profesora fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Njegova izložba fotografija svojevrsna je posveta Fotokemici, jedinoj tvornici fotografskog materijala i pribora u bivšoj Jugoslaviji.

Fotokemika je osnovana u Zagrebu i nekoliko desetljeća uspješno je radila i snabdijevala sve fotografske autore. Silvestar Kolbas nekoliko je godina obilazio njezine napuštene i devastirane pogone u Samoboru i fotografirao zatečeno stanje. Zanimljivo je da je da se u svom radu služio fotografskim materijalom koji je bio odbačen u dvorištu i u proizvodnim pogonima, a fotografije također razvijao na pronađenom fotopapiru.

Fotokemika na fotografiji Silvestra Kolbasa

Fotokemika na fotografiji Silvestra Kolbasa / Foto: press, Fotoklub Rijeka

Osim autorovih fotografija, na izložbi će biti predstavljen i niz predmeta iz kruga tvornice, što su pripadali proizvodnom procesu slavne Fotokemike.

Izložba se u Rijeci realizira u suradnji s Tehničkim muzejem Nikola Tesla iz Zagreba, a  kustosica je Leonida Kovač.

Otvorenje izložbe je u subotu, 20. veljače u podne, uz prisustvovanje autora, a događanja se organizira u poštivanje svih protuepidemijskih mjera.

Izložba u Galeriji Principij ostaje otvorena do 2. ožujka  i može se razgledati radnim danom 10 – 13 i 17 – 20 sati te subotom 10 – 13.

(Fotografije Silvestra Kolbasa / Foto: press, Fotoklub Rijeka)

Kada?

20.02.2021. – 02.03.2021.
12:00