U Relativnoj galeriji u Rijeci od 29. svibnja do 5. lipnja bit će postavljena skupna izložba „Gospođa kipar / Madame sculpteur“, koja predstavlja kiparska djela načinjena ženskom rukom-

Svoje radove izlažu renomirane umjetnice s akademskim titulama, ali i dvije iz redova amatera: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić, Mirta Grandić, Lea Maravić i Dijana Lukić.

Kako se navodi u najavi izložbe, kroz povijest gotovo da i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene stoljećima bile sputavane. Iako je to danas drugačije, kolektivna percepcija ipak će kiparstvo svrstati u „muško zanimanje“… Ovom izložbom svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje nosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja. „Naše gospođe kiparice, koje svojim nježnim rukama režu, klešu, vare, leme, bruse, pile, dube, pale, vladaju tehnikama, ali i miluju materijal te mu udahnjuju život i dušu, vrijedne su svake pažnje i poštovanja a ovom izložbom im to upravo i ukazujemo.“

Posljednjeg dana trajanja izložbe, u subotu, 5. lipnja, od 10 do 12 sati, umjetnica Lea Maravić uživo će, pred publikom, raditi skulpturu prema modelu.

Organizator izložbe je udruga Kreativna industrija Europe, koja je s ovom izložbom već napravila međunarodnu turneju. „Gospođa kipar“ u travnju je izlagana u Villachu, u galeriji Tart. Čim su epidemiološke mjere dopustile ponovni rad galerija, izložba je brzo i uspješno prenesena u Rijeku. Osim međunarodne kulturne razmjene, KIE koristi ovu priliku za proučavanje sličnosti i razlika između austrijske i riječke publike kako bi se unaprijedila domaća izložbena praksa.

Generalni pokrovitelj izložbe je Udruga poslovnih žena Krug.

Izložba u Relativnoj galeriji (Pomerio 18) može se razgledati u radnom vremenu galerije: uto, sri, sub od 10 do 12 i pon, uto, čet, pet od 17 do 19 h.

Kada?

29.05.2021. – 05.06.2021.
19:00