Riječki sajam knjiga i festival autora 14. Vrisak nakladnika V.B.Z. održat će se od 12. do 19. rujna na nekoliko lokacija, a donosi tridesetak događanja uživo, niz digitalnih programa i nekoliko okruglih stolova, te od 1. do 24. rujna sajamski program svih relevantnih domaćih nakladnika.

Svečano otvorenje festivalskog dijela ovogodišnjeg Vriska je u nedjelju, 12. rujna u 19:30 sati u perivoju Guvernerove palače uz posebne glazbene goste i svečanu dodjelu V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2021.

Četrnaesto izdanje donosi trideset programa uživo, koji će se u popodnevnim i večernjim satima održavati u zgradi Exporta.

U ponedjeljak, 13. rujna, o zbirci „Stablo pjesama“ razgovarat će se s Abdellatifom Laâbijem, frankofonim glasom marokanske poezije i jednim od najvećih živućih pjesnika.

Svoje će nove knjige predstaviti i brojni književnici i književnice iz regije: Vladimir Arsenić, Mladen Blažević, Ivica Đikić, Semezdin Mehemedinović, Aleksandar Prokopiev, Ognjen Spahić, Mile Stojić, Damir Uzunović i Dragan Velikić, a uz njih Vrisak će obogatiti i brojni domaći autori i autorice: Ivana Bodrožić, Velid Đekić, Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Željka Horvat Čeč, Tatjana Gromača, Dubravko Ivaniš – Ripper, Marinko Koščec, Andrijana Kos Lajtman, Davor Mandić, Lukas Nola, Marko Pogačar, Borivoj Radaković, Damir Radić, Vedrana Rudan, Roman Simić, Frida Šarar, Marko Tomaš i Zoran Žmirić.

U posebnom digitalnom programu u sklopu projekta „Na margini“ 14. i 15. rujna s nama će biti autori i autorice koji nisu mogli doći u Rijeku, a čija su djela objavljena u sklopu V.B.Z.-ove biblioteke i projekta „Na margini“. Riječ je o perspektivnim mladim autorima Barbari Yelin i Thomasu von Steinaeckeru, autorima stripa „Ljeto njezina života“ i Réki Mán-Várhegyi, dobitnici Nagrade Europske unije za književnost i autorici izvrsnog romana „Magnetno brdo“.

Posebnu pozornost organizatori su posvetili dječjoj književnosti pa će se u riječkoj Dječjoj kući razgovarati i čitati slikovnice Lade Franić i Zorana Ferića te predstaviti kultne slikovnice o Muminima Tove Jansson, jedne od najpoznatijih i najoriginalnijih autorica dječje književnosti 20. stoljeća.

U fokusu okruglih stolova bit će prevođenje bez kojeg ne bi ni bilo književnog života: drugog dana festivala razgovarat će se s autorima Ivicom Prtenjačom i Ladom Vukić, čiji su romani nedavno prevedeni na njemački i engleski jezik te njihovim prevoditeljima Klausom Detlef Olofom i Christinom Pribichevich-Zorić. U srijedu, 15. rujna, održat će se razgovor s Đurđicom Čilić i Tomislavom Kuzmanovićem, koji će govoriti o poeziji i iskustvu prevođenja velikog i nedavno preminulog Adama Zagajewskog i britanske poet laureate Carol Ann Duffy.

Za sve one koji ne budu u blizini Rijeke, osiguran je prijenos uživo na V.B.Z.-ovim mrežnim stranicama, YouTube kanalu i Facebook stranici te putem portala 24sata i Moja Rijeka.

Organizatori podsjećaju da će se tijekom svih festivalskih događanja pridržavati propisanih epidemioloških mjera.

Kada?

12.09.2021. – 19.09.2021.
19:30