Povodom Dana sv. Vida koji se održavaju od 12. do 15. lipnja, u HNK Ivana pl. Zajca održana je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke. Sjednici su prisustvovali riječki gradski vijećnici, dobitnici godišnjih nagrada i Zlatnih plaketa Grada Rijeke, gosti iz gradova prijatelja Ljubljane, Novog Sada, Pečuha i Estea, izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener, predstavnici lokalnih i regionalnih institucija kao i brojni gosti.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Rijeke Andrej Poropat u uvodnom govoru večeri pozvao je građane na još slobodniju komunikaciju s gradskom upravom i predsjednikom Vijeća te naveo kako upravo aktivni pojedinci s hrabro iznesenim mišljenjima doprinose rješavanju problema u našem zajedničkom gradu koji za napredak treba sve svoje ljude.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel čestitao je laureatima na radu, znanju, sposobnostima i izvrsnosti te pozvao građane da se uključe u kampanju projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture 2020., još jednom naglasivši da je to projekt grada i svih njegovih  građana.

Vratio sam se u rodni grad gdje sam počeo, tu ću vjerojatno i završiti, nadam se da se riječkoj publici svidio moj maksimum kojeg sam mogao dati svojim bićem umjetnika – Giorgio Surian

Riječki nadbiskup Ivan Devčić naveo je kako se u ozračju 50. obljetnice Riječke metropolije i priprema za Rijeku 2020 – Europsku prijestolnicu kulture sadašnjost i budućnost grada treba promatrati u svjetlu prošlosti koju obilježava suradnja, zajedništvo, međusobno pomaganje i solidarnost s najpotrebitijima.

Giorgiu Surianu nagrada za životno djelo

Najveće priznanje Grada Rijeke, nagrada za životno djelo, uručena je Giorgiu Surianu, članu ansambla Opere HNK Ivana pl. Zajca i nacionalnom prvaku opere za izniman doprinos riječkoj opernoj i kazališnoj sceni.

Emotivni Surian iskazao je ponos što je njegovo djelo prepoznato u gradu kojeg voli i u kojem živi, kazavši kako nagradu nije očekivao. „Debitirao sam na ovoj pozornici s 20 godina, nakon čega sam bio po mnogim pozornicama u svijetu, ali u dubini duše mi je nedostajala riječka opera i publika. Vratio sam se u rodni grad gdje sam počeo, tu ću vjerojatno i završiti, nadam se da se riječkoj publici svidio moj maksimum kojeg sam mogao dati svojim bićem umjetnika“, rekao je Surian, zahvalivši svojoj supruzi, djeci, intendantu riječkog kazališta Marinu Blaževiću i svojim studentima pjevanja.

Tijekom večeri izveden je prigodni glazbeni i kazališni program u sklopu kojeg je Zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca pod ravnanjem dirigenta Igora Vlajnić otpjevao himnu Republike Hrvatske, dok je Balet riječkog kazališta izveo dio predstave „Pulcinella“ koju je u Rijeci postavio talijanski koreograf Giovanni di Palma.

Giorgio Surian, zajedno sa Zajčevom postavom Verdijevog „Falstaffa“, izveo je komad naziva „Tutto nel mondo e burla“, a večer je uveličala i njegova kći Leonora Surian Popov koja je otpjevala dio iz mjuzikla „Sunset Boulevard“ Andrewa Lloyda Webbera uz klavirsku pratnju Igora Vlajnića.

Dobitnici Godišnjih nagrada Grada Rijeke su:

 • Prof. dr. sc. Bojan Polić, dr.med za iznimna znanstvena postignuća u području imunologije i doprinos međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta u Rijeci,
 • Jasna Buketa za humanitarni rad u Hospiciju Marija Krucifiksa Kozulić te za
  autorstvo i uredništvo knjige Odlasci nastale povodom 5. obljetnice rada ustanove,
 • Aleksandar Tomulić iz Foto kluba Color za izvanredne rezultate i izuzetan doprinos
  promociji riječke fotografije u svijetu,
 • Dr. sc. Željko Bistrović za iznimne rezultate u vodstvu konzervatorskih radova u riječkim sakralnim zdanjima te HNK lvana pl. Zajca,
 • Ansambl Opere HNK Ivana pl. Zajca, za jedinstveni operni projekt, trilogiju Verdi-Shakespeare-Surian (nagradu je preuzeo ravnatelj Opere Petar Kovačić).

Dobitnici Zlatnih plaketa “Grb Grada Rijeke” su: 

 • optičar Viktor Šahini za promociju obiteljskog obrtništva, razvoj kvalitete struke te
  njegovanje povjerenja u odnosu s klijentima,
 • tim intervencijskih kardiologa u KBC-u Rijeka: Vjekoslav Tomulić, Tomislav
  Jakljević, David Gobić, Sandro Brusich i Neven Čače
  za unapređenje intervencijske kardiologije te velike stručne i znanstvene iskorake,
 • Nadja Poropat za izniman doprinos u odgojno-obrazovnom području i promicanju ugleda i interesa Grada Rijeke,
 • časna sestra Daniela Orbanić, ravnateljica Hospicija Marija Krucifiksa Kozulić, za nesebično davanje za umirućeg čovjeka i njegove najbliže,
 • Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka za 120 godina rada u zaštiti od požara i
  doprinos razvoju vatrogastva (nagradu je preuzeo predsjednik DVD-a Aleksandar Nemec),
 • Bruno Petrali za dugogodišnji doprinos glazbenoj i kazališnoj umjetnosti, sportu i
  novinarstvu u gradu Rijeci,
 • HNK Orijent 1919 za stogodišnji značajan rad i doprinos razvitku grada Rijeke (nagradu
  je preuzeo predsjednik kluba Saša Matjaš),
 • Jasna Baraba za izniman doprinos u nabavci suvremenih nastavnih pomagala za
  Osnovnu školu Fran Franković.

Dio svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke pogledajte u video prilogu Betty Stojnić, a više je dostupno na portalu Grada Rijeke.