Gospodarsko-socijalno vijeće Primorsko-goranske županije na svojoj je izvanrednoj sjednici, kojoj su prisustvovali i predstavnici Grada Rijeke, jednoglasno podržalo zahtjeve Štrajkaškog odbora brodogradilišta 3. maj. Zahtjevi se odnose na isplatu plaće za srpanj, povrat svih pozajmica uz normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanja te izdvajanje brodogradilišta 3. maj iz Grupe Uljanik, održavanje sjednice Nadzornog odbora 3. maja radi smjene Uprave i uvođenja kriznog menadžmenta, kao i sazivanje sjednice nacionalnog Gospodarsko-socijalnog vijeća na temu izvanrednog stanja u brodogradilištu 3. maj.

Radi se o istim zahtjevima koje su jučer gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu, primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini i predsjedniku Gospodarsko-socijalnog vijeća PGŽ-a Damiru Bačinoviću iznijeli predstavnicima Štrajkaškog odbora na čelu s Veljkom Todorovićem.

Također, osnovan je i Krizni stožer za 3. MAJ Brodogradilište d.d. kojeg čine župan Komadina, gradonačelnik Obersnel, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Bačinović te tri predstavnika Štrajkaškog odbora
3. maja.

Obersnel: Problem nadilazi razinu Grada i Županije

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako nije upitna potpora radnicima 3. maja ni od strane Grada Rijeke ni od strane Županije, što su predstavnici obiju institucija posljednjih godina nizom svojih postupaka jasno pokazali. Između ostaloga, u lipnju je održana zajednička sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke i Županijske skupštine PGŽ-a, na kojoj je dana podrška opstojnosti brodogradnje u Rijeci.

„Drago mi je da su na sjednici GSV-a prihvaćeni zaključci koji se baziraju na stavovima i zaključcima Štrajkaškog odbora, što znači da su se i predstavnici sindikata, poslodavaca te regionalne i lokalne vlasti usuglasili da zaključke treba podržati i inzistirati na održavanju nacionalnog GSV-a. Jer, ovo je problem
koji nadilazi razinu Grada i Županije, jer je brodogradnja strateška gospodarstva grana za cijelu Hrvatsku“, kazao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg je sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća prisustvovao i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat.

Komadina: Jedna plaća neće riješiti problem

Župan Komadina posebno je apelirao na sazivanje državnog GSV-a te uključivanje predstavnika Vlade i nadležnih ministarstva u tzv. krizni stožer, a sve s ciljem požurivanja rješavanja problema.

„Jer, jedna plaća neće riješiti problem, već će se problem riješiti ako se nastavi poslovanje i gradnja brodova“, kazao je župan Komadina, apelirajući prema komercijalnih bankama da do dolaska plaće naprave ustupke za svoje komitente-radnike 3. maja.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Bačinović podsjetio je kako je GSV u posljednjih desetak mjeseci, od kada je izbila otvorena kriza u 3. maju, održao četiri sjednice posvećene 3. maju, što pokazuje ozbiljnosti i odgovornost GSV-a i njegovu brigu o 3. maju i njegovim radnicima.

Bačinović: Strpljenju radnika doći će kraj

Istaknuo je kako, dok radnici Uljanika već šesti dan izlaze na ulicu, u 3. maju se putem Štrajkaškog odbora i sindikata koji djeluju u riječkom brodogradilištu, nastoji radnike pozvati na razum i problem rješavati
mirnim putem.

„No, svemu tome dođe kraj pa i strpljenju radnika – ako plaća ne bude isplaćena do kraja tjedna, onda naprosto moramo reći da će radnici 3. maja napraviti daleko više, daleko teže, neću reći daleko gore. Ono što cijelo vrijeme ističemo da je izlazak na ulice Rijeke i županije zadnje što ćemo napraviti, ali ako nema kvalitetnog rješenja, nema izdvajanja iz Grupe Uljanik i nema budućnosti za 3. maj, tada imamo legitimno pravo da svim sredstvima branimo naša radna mjesta i 3. maj“, kazao je Bačinović.

Predsjednik štrajkaškog odbora Todorović još je jednom ponovio zahtjeve trećemajaca, u prvom redu isplatu plaće do kraja tjedna, pozivajući Vladu da pomogne u ubrzanom rješavanju njihovih zahtjeva. Uz Todorovića, na sjednici GSV-a bili su prisutni i predstavnici sindikata koji djeluju unutar brodogradilišta 3. maj.

Obersnel: Bruxelles 3. maju više ne može pomoći

Komentirajući novinarsko pitanje o odlasku gradonačelnika Pule Borisa Miletića i istarskog župana Valtera Flege u Bruxelles, gradonačelnik Obersnel kazao je kako se u Bruxellesu rješava pitanje restrukturiranja Uljanika.

„Bruxelles 3. maju više ne može pomoći. Bruxelles i Vlada su napravili ono što su napravili kroz program restrukturiranja 3. maja koji je završen krajem prošle godine. Za to su osigurani ne mali novci, nažalost jedan velik dio tih novaca je čudnim radnjama, kroz pozajmicu, završio u Uljaniku i tu je nastao problem 3. maja. I zbog toga je logičan zahtjev da se inzistira na većem angažmanu Vlade u smislu osiguravanja novaca za plaće i povrata pozajmice“, kazao je gradonačelnik Obersnel, dodajući kako danas 3. maj ne bio tema da je Uljanik
vratio pozajmicu od preko 500 milijuna kuna.