Autorice izložbe “Devijantne žene” su vizualna i live-art umjetnica Fenije Kotsoupoulou te znanstvenica i aktivistkinja Aylwyn Walsh. Izložba proizlazi iz njihovog tekućeg projekta koji se bavi istraživanjem povijesti i praksi dokumentiranja ženskih tijela s ciljem propitivanja standarda ljepote i predlaganja njegove redefinicije.

“Devijantne žene” je zbirka radova koji istražuju fotografije, dokumentaciju i ostale materijale što svjedoče o trajnim normama vezanim za rod. Odabrani rad nastoji prenijeti povijesne prakse u sadašnjost, i to propitivanjem načina na koje se u vizualnoj kulturi stvara i prikazuje “devijantnost” roda. Drugi radovi u kolekciji privlače pozornost na dlake, dlakavost i stid koji se odigrava na tijelima. Služeći se portretima neobične persone, tijelo i ono od čega je tijelo građeno prikazani su kao čudni.

Izložba ostaje otvorena do 21. listopada i može se pogledati radnim danom od 16 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.

Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua u svom petom izdanju održava se od 7. do 9. listopada 2021. godine na nekoliko lokacija u Rijeci pod temom “Nemapirani teritoriji”, koja u fokus postavlja pitanje tijela. Organizatori Smoque su udruga LORI u suradnji s udrugom Pariter i organizacijom u kulturi GSG.

Cjelokupni program dostupan je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/kalendar/5-festival-queer-i-feministicke-kulture-smoqua/