Prvi projekt je izložba “Devijantne žene” vizualne i live-art umjetnice Fenije Kotsoupoulou te znanstvenice i aktivistkinje Aylwyn Walsh. Izložba proizlazi iz njihovog tekućeg projekta koji se bavi istraživanjem povijesti i praksi dokumentiranja ženskih tijela s ciljem propitivanja standarda ljepote i predlaganja njegove redefinicije.

Trajne norme vezane za rod

“Devijantne žene” je zbirka radova koji istražuju fotografije, dokumentaciju i ostale materijale što svjedoče o trajnim normama vezanim za rod. Odabrani rad nastoji prenijeti povijesne prakse u sadašnjost, i to propitivanjem načina na koje se u vizualnoj kulturi stvara i prikazuje “devijantnost” roda. Drugi radovi u kolekciji privlače pozornost na dlake, dlakavost i stid koji se odigrava na tijelima. Služeći se portretima neobične persone, tijelo i ono od čega je tijelo građeno prikazani su kao čudni.

Izložba se otvara u petak, 7. listopada, u 19 sati, u DeltaLabu, odmah nakon nakon svečanog otvorenja Smoque u 18 i 30 sati ispred zgrade na Delti 5.

„Devijantne žene“ moći će se razgledati do 21. listopada radnim danom od 16 do 20 sati, subotom od 10 do 13, osim petka 9. listopada (od 12 do 20 sati) i subote 10. listopada (od 10 do 18 sati).

 

“Igranje monogamije” performerice i književnice Simon(e) van Saarloos

Drugi projekt koji GSG dovodi na Smoquu je knjiga “Igranje monogamije” performerice i književnice Simon(e) van Saarloos, čije je poglavlje posebno za ovu priliku po prvi put prevedeno na hrvatski jezik.

U knjizi “Igranje monogamije” van Saarloos, kroz suvremeno iščitavanje kulta monogamije, zaigrano dekonstruira način na koji se struktura ovog oblika partnerskog odnosa u zapadnom društvu održava kroz društvene konvencije. Djelo napisano za neupućenu publiku predlaže proširen, poli-amorijski odnos prema intimnosti i seksualnosti kao mogućoj alternativi. Van Saarloos kritizira monogamni način života i lažna poimanja sigurnosti te predlaže nemonogaman ljubavni život i drukčiji pogled na vlasništvo i imovinu.

Knjiga će preko Zooma biti predstavljena u subotu, 8. listopada, u 19 sati,  kroz performativni dijalog između Simon(e) van Saarloos i književnice, nagrađivane filmske kritičarke, prevoditeljice te LGBTIQ+ media aktivistice Mime Simić, uz knjižicu koja sadrži jedno prevedeno poglavlje ove knjige na hrvatski jezik – “Antilomljivo: stvari koje napreduju iz nereda” (Antifragile: Things That Gain from Disorder); (dizajn: Ana Labudović).

Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua u svom petom izdanju održava se od 7. do 9. listopada 2021. godine na nekoliko lokacija u Rijeci pod temom “Nemapirani teritoriji”, koja u fokus postavlja pitanje tijela. Festival donosi 20-ak događanja, među kojima i otvorenje izložbe Vanje Brajković „Ne pretpostavljaj“ o transrodnosti i nebinarnosti u petak, 8. listopada u 13 sati u Book Caffeu Dnevni boravak, a isti dan u 14 sati je i online predavanje čuvene australske autorice i znanstvenice Meredith Jones. Velika završnica festivala, Queer-UP! Party, u subotu, 9. listopada od 20 sati u OKC-u Palach predstavlja vogue plesnu grupu Strike a Pose! iz Zagreba, drag show Le Filip iz Pariza i Djicu Dark Angel aka DTSS iz Novog Sada.

Više o udruzi LORI i programu Smoque dostupno je na poveznici: https://www.lori.hr/