Od 7. do 9. listopada u Rijeci se ponovno održava međunarodni festival queer i feminističke kulture „Smoqua“ na kojoj aktivisti/kinje i umjetnici/ice iz cijele Europe publici već petu godinu zaredom približavaju queer i feminizam kroz radionice, rasprave, izložbe, performanse i druge, u sigurnom okruženju i opuštenom ozračju.

Tema ovogodišnjeg festivala je Nemapirani teritoriji, koja u fokus postavlja pitanje tijela kao polazišne točke promišljanja granica fizičkog, materijalnog i posredovanog unutar patrijarhalnih struktura.

Od mnoštva aktivnosti izdvaja se otvorenje izložbe “Devijantne žene” britansko-grčkog dvojca koji čine interdisciplinarna umjetnica Fenia Kotsopoulou i znanstvenica/aktivistica Aylwyn Walsh prvog dana festivala, u srijedu, 7. listopada, u 19 sati u DeltaLabu.

Drugog dana, u petak, 8. listopada, u 13 sati u Book Caffeu Dnevni boravak otvara se izložba Vanje Brajković „Ne pretpostavljaj“ o transrodnosti i nebinarnosti. Održat će se i online predavanje čuvene australske autorice i znanstvenice Meredith Jones, te predavanje-performans Igranje monogamije, Simon(e) van Saarloos iz Nizozemske. Velika završnica festivala, Queer-UP!

Strike a pose plesna grupa / Foto: Lori press

Strike a pose plesna grupa / Foto: Lori press

Party u subotu, 9. listopada, s početkom u 20 sati u OKC-u Palach donosi vogue plesnu grupu Strike a Pose! iz Zagreba, drag show Le Filip iz Pariza i DJicu Dark Angel aka DTSS iz Novog Sada.

Organizatori festivala Smoqua su udruga LORI, umjetnička platforma Građanke svom gradu i udruga PaRiter.

Cijeli program dostupan je na poveznici: Smoqua – Festival queer i feminističke kulture: Nemapirani teritoriji | Udruga LORI