Na postamentima na Korzu otvorena je jučer izložba “Volonteri – srce prijestolnice”, kojom se izražava zahvalnost volonterima na doprinosu u ostvarenju projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

Izložba prati angažman Riječana i Riječanki kroz volonterske aktivnosti od pripreme kandidature Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture preko pretprograma u ranijim godinama pa sve do danas, u samoj završnici programa. Poseban naglasak stavljen je na 2020. godinu, u kojoj je Rijeka i službeno ponijela titulu Europske prijestolnice kulture. Koncept izložbe je takav da se ona može pogledati iz dva smjera. Jedan smjer kronološki prati događanja prema temama, a drugi ima intimniju dimenziju jer su fotografije upotpunjene dojmovima volontera EPK.

– Volonteri su srce prijestolnice zato što su zaista i bili u srcu mnogih kulturnih događanja, a svojim volonterskim angažmanom pokazali su ljubav prema ovome gradu, rekla Asja Brusić, voditeljica volonterskog programa, dodajući da je ponosna što će srce prijestolnice nastaviti kucati i dalje jer se riječki program volontiranja u kulturi nastavlja razvijati i nakon završetka programa Europske prijestolnice kulture.

Na otvorenju izložbe riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je volonterski program ujedinio ljude različite dobi, profesija i svjetonazora i time potvrdio slogan „EPK – Luka različitosti“, dok je direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota dodala da su volonteri mnogo pomogli tijekom posljednje tri godine, ali i u postupku kandidiranja. Posebno je istaknula njihovu pomoć u vrijeme pandemije. „Ovo najbolji volonterski program u kulturi Hrvatske ikada!“, zaključio je pročelnik riječkog Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar.

O volonterima govori i izlog Grada Rijeke ukrašen dvjema vrijednim nagradama: priznanjem „Organizator volontiranja 2020.“ koje je Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku dodijelila Udruga za razvoj civilnog društva Smart te Državnom nagradom u kategoriji „Koordinatorica volontiranja 2020.“, koja je pripala Asji Brusić.

Izložba na Korzu ostaje do 26. travnja, a kako je bilo na otvorenju, kao i dojmove samih volontera koji su toliko napravili za naš grad, pogledajte u videu!