Riječanka Asja Brusić, voditeljica volonterskog programa Europske prijestolnice kulture koji provodi Hrvatski kulturni dom na Sušaku, ove je godine dobila veliko priznanje za svoj rad – državnu nagradu za najbolju koordinatoricu volontera.

Asja je na toj funkciji u EPK Rijeka 2020 od početka 2020. godine, a „vatreno krštenje” imala je na samom otvorenju Rijeke kao prijestolnice kulture 1. veljače ove godine kada je taj dan koordinirala rad čak 300 volontera.

Asja Brusić s državnom nagradom za volontiranje

Asja Brusić – najbolja koordinatorica volontera u Hrvatskoj

Osim Asjine nagrade, dodijeljena je nagrada i HKD-u kao najboljem organizatoru volontiranja, a nagradama je još jednom potvrđen neizmjeran trud i vrijedan rad te snažna i pozitivna energija svih volonterki i volontera EPK, koji su svojim hvalevrijednim zalaganjem, znanjem i vještinama doprinijeli i još uvijek doprinose realizaciji projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Asja Brusić i sama je počela kao volonterka u EPK prije tri godine. Kada je odmah nakon otvaranja prijestolnice došla korona kriza, potaknula je svoje volontere na krizno volontiranje u sklopu kojeg su printali 3D vizire, brinuli se o poštivanju epidemioloških mjera i mnogo drugih poslova.

S Asjom smo razgovarali o izazovima s kojima se susrela u svom radu, o tome kako ih je savladala, što je naučila protekle godine i kako je izgledalo koordinirati 300 ljudi za najveći party koji je Rijeka ikad vidjela.

Asja je za kraj izrazila nadu da će se projekt volontiranja u kulturi nastaviti i nakon EPK godine, jer bi, kako kaže, bilo šteta da se ta snaga, brojnost i energija naših sugrađana-volontera, ne pokaže i ne održi.