Izložba je 2013. bila postavljena u Muzeju grada Rijeke, a rekonstruira povijest stradanja židovske zajednice Rijeke i liburnijske Istre u holokaustu. Postavljena kronološki i tematski te slijedom društveno političkih mijena u području, izložba na 20 panoa prikazuje razdoblje od najvećeg procvata zajednice ostvarenog nakon priznanja građanskih i političkih prava Židova u Austro-Ugarskoj Monarhiji 1867. do njezinoga stradavanja u rasnim progonima fašističke Italije I nacističke okupacijske vlasti 1938. – 1945., u kojima je ova zajednica gotovo nestala.

Izložbu autorice, dr. Sanje Simper, u organizaciji Grada Rijeke, moguće je razgledati do 1. veljače 2019.

Osim toga, dr. Simper će u Gradskoj vijećnici u četvrtak, 24. siječnja u 12 sati, predstaviti i svoju knjigu “Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938.-1943.)”. Knjiga je rezultat višegodišnjeg znanstveno-istraživačkog rada na izvornoj arhivskoj građi Državnog arhiva u Rijeci te inozemnih arhiva i institucija, kao i na iskazima suvremenika događaja.

Izdavanje knjige su financijski podržali Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija.

Kalendar događanja