Ovu snažnu predstavu mnogi su kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini, kada je premijerno izvedena u ožujku iste godine. U predstavi glume sve redom istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.

Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.

Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.

Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.

Ova predstava je više puta bila otkazivana, zbog epidemioloških mjera, no jučer se uspjela održati, pred velikim brojem publike, koja je cijelo vrijeme trajanja predstave svjesna svoje pozicije i odnosa s glumcima, čime „Eichmann u Jeruzalemu“ konstantno razbija četvrti zid.

Što su nam ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, Edvin Liverić, glumac Dado Ćosić i potpredsjednica Židovske općine u Rijeci, Rina Brumini imali za reći o važnosti ovog kazališnog naslova, pogledajte u prilogu.