Belgijski enciklopedist i internacionalist Paul Otlet (1868.-1944.) je u svom Mundaneumu u Bruxellesu započeo utopijski projekt mapiranja svjetskog znanja, ne samo u smislu katalogiziranja svega što je objavljeno, već i doslovno, objedinjavanja svega znanja u vizualnu sintezu. Možda je najveći rezultat rada Otleta i La Fontainea osnivanje Mundaneum institucije i kreiranje UDC sustava. UDC je univerzalna decimalna klasifikacija. Riječ je o bibliografskoj klasifikaciji koja predstavlja sustavni raspored svih grana ljudskog znanja i organizirana kao koherentan sustav u kojem su polja znanja strukturirana i međusobno povezana. Danas se smatra da je Mundaneum bio konceptualna prethodnica Googlea i čitave znanosti prikupljanja i obrade podataka, anticipacija mnogih današnjih tehnologija poput Interneta i internetskih pretraživača, popularno rečeno – Google prije Googlea!

Ova analogna i digitalna izložba u Zavičajnom muzeju Drenove, kroz četiri poglavlja prikazuje odabir ilustracija koje su napravili Otlet i njegov tim u Mundaneumu početkom prošlog stoljeća, a svako je poglavlje posvećeno jednoj zbirci ilustracija koje se međusobno razlikuju po obliku, vizualnom jeziku kao i po prirodi informacija koje vizualiziraju (enciklopedijske, bibliografske, društvene i političke).

U Rijeci ovim povodom boravi Mundaneum delegacija od 13. do 15. studenog, a članovi delegacije su: Jean – Paul Deplus, ravnatelj Mundaneum arhiva, Henriette Regine, voditeljica odnosa s javnošću, Mundaneum arhiv, te Stephanie Manfroid, glavna arhivistica i znanstvenica, Mundaneum arhiv. Delegaciji se pridružuje i Nicolas Hanot, Predstavnik za akademsku i kulturnu povezanost Wallonie – Bruxelles International (WBI).

Izložba će biti otvorena do 1. veljače 2020.