Na postamentima na Korzu otvorena je izložba posvećena riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje.

Izložba na postamentima posvećena je modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine, a prikazuje životni put poznatog hrvatskoga glagoljaškoga humanista, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Rijeci i osnutak glagoljske tiskare.

Središnji i najvažniji dio izložbe čine knjige koje je tiskao u Rijeci, u roku od dvije godine. Radi se o šest glagoljskih knjiga, a u Hrvatskoj danas reprinatno pet, čiji se originali čuvaju u najznačajnijim svjetskim knjižnicama. Prikazan je i životni put Šimuna Kožičića Benje, modruškoga biskupa iz plemićke obitelji Benja, rođenog u Zadru, koji se u Rijeku sklonio 1530. godine nakon što je njegovu modrušku biskupiju poharala osmanlijska vojska. Izabrao je Rijeku koja je tada, pod zaštitom Habsburgovaca, bila sigurno mjesto. Znamo da je tiskara negdje u riječkom Starom gradu. Ne znamo u kojoj zgradi, a jedna od pretpostavki da je to bila kuća Nikole Jurišića, vojnog kapetana i njegovog prijatelja“, kazala je autorica izložbe mr. sc. Orietta Lubiana iz Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Orietta Lubiana, Vojko Obersnel, Srećko Jelušić i Niko Cvjetković

Orietta Lubiana, Vojko Obersnel, Srećko Jelušić i Niko Cvjetković

Uz Lubianu, autorstvo izložbe potpisuje i prof. dr. sc. Sanja Zubčić, s Filozofskog fakulteta u Rijeci, dok je grafički dizajn izložbe osmislila tvrtka Welt d.o.o.

Kako bi opremio tiskaru, Kožičić je po slova i tiskare morao otići u onodobni europski tiskarski centar – Veneciju. Najopsežnija knjiga iz tiskare je „Misal hruacki – Na Božju hvalu i hrvackago jezika prosvećenije“. Misal je temeljna liturgijska knjiga, a njezin tisak predstavlja vrhunac djelatnosti Kožičićeve glagoljske tiskare. Jedna od tiskanih knjiga su i „Knjižice od žitija rimskih arhijerejov i cesarov“, a radi se o prvoj u nas tiskanoj knjizi o svjetskoj povijesti na hrvatskom jeziku. Ova izložba ostaje otvorena do 30. studenoga.

Otvorenju izložbe prisustovali su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow, inicijatora manifestacije Benja 2.0.

Izložba govori o životu i riječkoj ostavštini Šimuna Kožičića Benje

Izložba govori o životu i riječkoj ostavštini Šimuna Kožičića Benje

Naime, izložbom je otvorena manifestacija „Benja 2.0 – Tjedan glagoljice“, koja se održava u Rijeci od 23. do 30. studenoga u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u znak podsjećanja na 490 godina od osnivanja glagoljske tiskare Šimuna Kožičića Benje u Rijeci.

Na pripremi ove manifestacije snage su udružili Udruga TypeFlow, Grad Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020. Pridružili su se Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Centar za dizajn i produkciju Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka, Welt d.o.o, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Istrafilm Rijeka i Art kino Rijeka.

Više o manifestaciji na mrežnim stranicama http://www.benja.hr.