Izložbu su osmislili izv. prof. dr. sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za Kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u suradnji s partnerima: EUROM – European Observatory on Memories, Sveučilištem u Barceloni, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, te zajedno sa studentima Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Izložba je dio programskog pravca „27 susjedstava“ Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i bila je postavljena na Sveučilišnom Kampusu tijekom siječnja.

U lipnju 2019. održana je međunarodna konferencija „Kultura sjećanja i Španjolski građanski rat“ kojoj je, kao i istoimenoj izložbi, cilj potaknuti iskru novog razumijevanja ovog sukoba kako se ne bi ponavljale greške iz prošlosti.

Izložba nema namjeru glorificirati rat ili ponuditi ideološku interpretaciju prošlosti, već odati priznanje žrtvi pojedinaca koji su otputovali u nepoznatu zemlju kako bi obranili demokratske i humanističke vrijednosti u turbulentnom vremenu obilježenom usponom fašizma. Izložba poziva, 80 godina nakon proglašenja nacionalističke pobjede i uspostave trideset petogodišnje brutalne diktature, na promišljanje vrijednosti mira, dijaloga, tolerancije i međunarodne solidarnosti.

Izložba je prethodno bila postavljena na Kampusu riječkog Sveučilišta.