U četvrtak 19. i u subotu 21. studenog na otoku Rabu bit će predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao nadogradnja istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu programa 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.  

U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i  AR fotografiranje.

Predstavljanje aplikacije i predaja vremeneske kapsule

Program započinje u četvrtak, 19. studenog u Kinu Rab (Bobotine 1a, Rab) u 18.30 sati prezentacijom aplikacije i novog promo videa te predajom vremenske kapsule 27 susjedstava susjedstvu Rab.

Aplikacija, koja je dostupna na web stranici rabarchaeologicaltraces.com funkcionira offline, a namijenjena je pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu.

Rab Archeological Traces vizual

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 33 info točke povezane poučnim stazama ukupne duljine oko 40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika.

Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te se za njima mora pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će istraživanje otoka Raba nezaboravnim.  

Aplikacija u praksi – poučna šetnja

U subotu, 21. studenog, svi zainteresirani iz prve će ruke moći isprobati aplikaciju za vrijeme organizirane šetnje stazom Frux, jednom od triju poučnih staza, uz stručno vodstvo Ane Konestra (Institut za arheologiju) i kustosa Ranka Starca (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka). Polazak je u 10,00 sati ispred crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi, a po završetku programa do svojih automobila šetači će se moći vratiti organiziranim autobusom.
Za vrijeme lagane šetnje, uz vodstvo dvoje arheologa i pripomoć zabavne aplikacije, uključeni će hodati  dionicom Premužićeve staze koja se smatra remekdjelom suhozidnog graditeljstva. Dugačka je 6,5 km te povezuje Supetarsku Dragu i Lopar. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele poput ostataka opatije sv. Petra, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvica, prapovijesnih gradina, nailazi se na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti te na fascinantan krajolik kojim dominiraju Fruška lokva i nestvarne erozije tla.

Iz epidemioloških razloga potrebne su prijave za prisustvovanje u najavljenim programima na 099/814-0712 ili info@rabarchaeologicaltraces.com. Za vrijeme aktivnosti u zatvorenim prostorima obvezno je ispravno nošenje maski za lice, dezinfekcija ruku i pridržavanje ostalih epidemioloških mjera.

Aplikaciju su izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz stručnu pomoć Instituta za arheologiju i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.