Instalacija Igora Eškinje, “Sanjaju li biljke sutrašnjicu?”, bit će postavljena u prostoru DeltaLaba od 25. lipnja do 24. srpnja, u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka  2020 Europska prijestolnica kulture.

Riječki umjetnik svjetskog glasa, Igor Eškinja, rad na svojoj instalaciji započeo je pitanjem koji biljni život nastanjuje industrijske prostore na Mlaki, Brajdici, Marganovu i Delti.

Biljke koje nastanjuju prazne prostore nekada velike riječke industrije nisu iste kao one koje nalazimo  na livadama i u šumama u okolici grada. Često ih ne možemo klasificirati u vrste, razrede i skupine:  nama su to nepoznate biljke od kojih nemamo koristi i koje nazivamo korovom. Pritom se metafora  korova može protegnuti i na same napuštene prostore koji više nemaju frakciju i kategoriju u koju ih  možemo smjestiti, prema kojima ne možemo izgraditi odnos jer ih zapravo ni ne poznajemo“, istaknuto je prilikom najave izložbe.

Najava izložbe Sanjaju li biljke sutrašnjicu

Ivan Šarar, Igor Eškinja i Davor Mišković

Umjetnik je u trogodišnjem procesu rada na izložbi surađivao s biolozima iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Željkom Modrić Surinom i Boštjanom Surinom, s kojima je obilazio prostore nekadašnjih tvornica, skladišta i lučkih pristaništa koji su omogućili razvoj Rijeke i oblikovali je u urbani okoliš kakav  danas poznajemo.

Eškinja je surađivao s biolozima iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Željkom Modrić Surinom i Boštjanom Surinom, s kojima je obilazio prostore nekadašnjih tvornica, skladišta i lučkih pristaništa

Biljke koje su tamo pronašli u velikoj mjeri ne predstavljaju autohtonu floru, već  se radi o migrantima s Bliskog Istoka, azijskih stopa, japanskih otoka ili atlantskih obala Sjeverne  Amerike. Kao što su stanovnici Rijeke u velikoj mjeri potomci radnika koji su u novoizgrađene  industrijske hale nekada pristizali iz raznih dijelova Hrvatske i Jugoslavije, i ove su biljke u njima  pronašle svoj dom uslijed migracije njihovih predaka.

Uzorke biljaka iz napuštenih riječkih industrijskih prostora umjetnik je transformirao u dizajnerske uzorke, predstavljajući ih u formi zidnih tapeta oblik ukrašavanja interijera koji je u 19. stoljeću bio izuzeto izražen. lako su se nalazile uglavnom u građanskim zgradama, tapete su se također mogle  pronaći u radničkim i seoskim kućama, a uzorci biljaka na njima uglavnom su predstavljali bogatstvo  koje dolazi iz dalekog i egzotičnog svijeta. Preuzimanjem ovog neobičnog medija, ulogu tog  reprezentativnog biljnog svijeta Eškinja subverzivno daje korovu, pričajući priču o biljkama kojima  je u prostoru stvorenom ljudskom rukom upravo odsutnost čovjeka omogućila život.

Biljke koje nastanjuju napuštene industrijske prostore

Na izložbi će se moći pogledati šest tapeta sa šest uzoraka, od kojih svaki pripada jednom dijelu grada i sastavljen je od dijela uzoraka biljaka koje na tom mjestu rastu. Radi se o dijelovima grada koji su u jednom trenutku potpuno urbanizirani ili su umjetno napravljeni, ljudskoj intervenciji u prostoru koji je nakon toga poslužio kao platforma na kojoj se taj živi svijet naseljava”, kazao je autor Igor Eškinja.

U ime udruge Drugo more i programskog pravca Dopolavoro, Davor Mišković istaknuo je kako industrijsku baštinu uvijek promatramo kroz povijesni ili ekonomski kontekst.

Dva razgovora s umjetnikom

Igor je uveo drugo očište, biljni život koji je nestrukturiran ljudskom djelatnošću i na taj način ga je stavio u prvi plan. Bogatstvo tog života je zaista iznimka te razmišljamo da s ovim projektom idemo dalje“, istaknuo je Mišković, istaknuvši kako će tijekom izložbe biti organizirana dva razgovara – s Eškinjom na temu tapeta kao umjetničke forme, a drugi s botaničarem Boštjanom Surinom o biljnom svijetu u Rijeci.

Pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar izrazio je zadovoljstvo što se projekt Europske prijestolnice kulture nastavlja dalje i omogućuje riječkim umjetnicima predstavljanje svog rada, pa tako i ambiciozne izložbe Igora Eškinje.

Izložba u prostorima DeltaLaba (Delta 5) otvorit će se u četvrtak, 25. lipnja u 20 sati.  Otvorenje izložbe imat će i svoju glazbenu podlogu, uz osvježavajuće reggae, funky, jazzy, afro, latin, šlager i chillout ritmove, koje će za publiku ispred zgrade u kojoj se nalazi DeltaLab birati Sun Matt.

Izložba će biti otvorena do 24. srpnja, radnim danima od 17 do 21 sat, uz mogućnost dogovora drugih termina uz prethodnu najavu.

Ulaz je slobodan.

Više o izložbi dostupno je na internetskim stranicama udruge Drugo more i Rijeke 2020.

Igor Eškinja

Igor Eškinja

Igor Eškinja (1975.) živi i radi u Rijeci. U svom radu koristi različite medije kao što su fotografija, video, crtež i instalacija. Glavne značajke njegovog rada su upotreba galerijskog prostora kao okvira  za definiranje umjetničkog rada te afirmacija imaginarnog kao autentičnog mjesta umjetnosti. Njegovi su radovi uključeni u brojne međunarodne izložbe.