U petak, 25. lipnja na YouTube kanalu kazališne radionice „Malik“ održat će se premijera filma „Djeca luke“.

Premijeru su najavili redateljica filma Denis Kirinčić, dramaturginja Laura Marchig te Lucija Bandera Ulrich, Lucija Čugalj, Mia Demirović i Dino Petrinić, glumice i glumci „Malika“.

Film Djeca luke je zamišljen kao postdramska suvremena predstava s djecom i mladima, kazalište na specifičnoj lokaciji koja je svoju izvedbu trebala imati na Riječkom lukobranu polovinom srpnja 2020.godine. Zbog epidemioloških uvjeta, čitav proces rada na predstavi prebačen je i prilagođen ”novom normalnom” te se od rujna 2020. godine odvijao putem Zoom platforme i filmskih tehnika rada.

Zoom igrani film Djeca luke nastao je dramatizacijom izabranih tekstova pjesama riječkih rock himni iz knjige Zorana Žmirića.

Mladi glumci polaznici Malika u dobi od 9 do 18 godina, uz dva profesionalna glumca i pod mentorstvom profesionalnih kazališnih i filmskih umjetnika su putem digitalne Zoom platforme umjesto planirane predstave kreirali Zoom-film, svojevrsno „kazalište u filmu“. Na cijelom projektu od ideje, planirane predstave pa do stvaranja Zoom-filma radili su od listopada 2019. godine.

Priča o Rijeci, buntu i odrastanju

„Filmom smo ispričali priču o Rijeci, buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija prema gradu u kojem svi živimo u određenom trenutku tranzicije i krize uvjetovane globalnim poremećajima ravnoteže prirode. Kroz dramatiku i poetiku tekstova pjesama u postdramskom izričaju istražili smo prepoznatljivost identiteta Rijeke kao grada betona, željeza, mora, bure i propale industrije. Mladenačka energija bunta i kritičnosti spram društva koje nas okružuje sada kao i onda kada je nastajala glazba riječkih rock himne čine poveznicu u odrastanju različitih generacija Riječana i Riječanki. Duh originalne glazbe riječkih rock himni nastalih nakon 2. svjetskog rata, antifašističke borbe i samoupravnog društvenog sistema poslijeratne SFRJ povezali smo kroz dramatiku i simbolizam tekstova pjesama s duhom Rijeke u današnjoj Hrvatskoj“, ističe redateljica Kirinčić.

Film se po uzoru na antičko kazalište odvija između prologa i epiloga u četiri dramaturške cjeline, unutar kojih su tematski povezani poetski tekstovi izabranih riječkih rock himni. Grad koji generira bunt pretače se u usamljenost pojedinca i njegovu intimu nostalgičnog ozračja izgubljene nevinosti čija nas ljubav na kraju grli, veže i zaustavlja ovdje… dok noć pada nad Grad… Radnja filma nije linearno i racionalno povezna, već je posljedica unutrašnjih „krikova duha“ koji se vizualno pretaču jedni u druge iz simboličkih slika, emocija, unutrašnjih stanja i eksperimenta zvukom izgovorenih poetskih riječi, koje ponekad ne djeluju tako….

Djeca luke plakat

Prozori Zoom platforme u kojem glumci igraju odražavaju nemogućnost fizičkog dodira i zatvorenosti „novo normalnog“. Ponore odvojenosti prevazilaze snažne emocije naglašene brzim izmjenama iskričavih scena i isprepletene arhivskom građom o Rijeci, sada i prije. Pronaći sebe i svoje mjesto sazrijevajući i odrastajući u gradu betona, željeza, mora i bure isti je izazov sada kao što je bio i prije.

Premijera „ispeglanog“ Zoom-filma DJECA LUKE održat će se  u petak, 25. lipnja 2021. godine, s početkom u 19.45 sati na YouTube kanalu Malika.

Film nije primjeren mlađima od 12 godina.

Susret publike s autorskim timom

Nakon zajedničkog gledanja premijere filma, u 21 sat, organiziran je susret publike s autorskim timom i glumcima na Zoom platformi.

„Pozvat ćemo i neke od autora rock-punk tekstova (po kojima smo radili film) koji su iz ‘onog vremena’ da svi zajedno vidimo u ‘ovom vremenu’ koliko  i kako se razlikujemo i što nas spaja i povezuje; onda u buntu rockerskih pjesama koje su postale riječke himne i sada u filmu gdje o istome simbolički  progovaramo u postdramskom izričaju ‘kazališta u filmu’“, ističe Kirinčić.

Prikazivanje filma i sudjelovanje na susretu publike je besplatno.

Autorski tim filma „Djeca luke“ čine: Denis Kirinčić – koncept, režija/dramska pedagogija i snimanje, Laura Marchig, dramaturgija, Tajči Čekada rock-punk kostimi i rekviziti. Enver Krivac glazba, Kristina Barišić montaža.

Glume: Anamaria Štefanac i Mark Šokčić te polaznici „Malika“  u dobi od 9 do 18 g. Ena Ban, Lucija Bandera Ulrich, Lucija Čugalj, Mia Demirović, Lovro Grdinić, Jan Ilić, Nina Jurjević, Vanda Linić, Nika Nađ, Lovro Perčin, Dino Petrinić, Dunja Smokvina, Maša Šverko i Mila Vukušić.  U filmu su sudjelovale i Ena Radunović i Viviana Vitković.

Dvije reprize

Film će se na Youtube kanalu Malika prikazati još dva puta reprizno između 25. i 30. lipnja, oba puta u 19:45 sati, nakon čega slijede razgovori o filmu na Zoomu u 21 h. Točni datumi i poveznice bit će naknadno objavljeni.

Malik se zahvaljuje Muzeju grada Rijeke, Hrvatskom državnom arhivu te Tiskari Zambelli na dopuštenju za korištenje arhivske građe i donaciji

Film su financijski podržali Rijeka2020 i Primorsko-goranska županija.

Više informacija o filmu na mrežnim stranicama Kazališne radionice Malik.