U sklopu 13. tjedna psihologije, od ponedjeljka, 17. pa do nedjelje, 23. veljače, u Rijeci i okolici kreće 9. izdanje manifestacije „Rijeka psihologije“. Ove nam godine donosi najbogatiji program do sada, 110 različitih događanja na čak 69 lokacija, najavile su na konferenciji za medije Ines Jakovčić, predsjednica Organizacijskog odbora Rijeke psihologije i Lana Golob, predstavnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke.

Prvi put i predstava

Cilj ove manifestacije je popularizacija psihologije i promicanje njenog položaja u društvu, a organizatori se nadaju da će predavanjima, radionicama, promocijama i sličnim aktivnostima privući publiku te povećati interes za psihologijom.

Svečano otvaranje Rijeke psihologije održat će se u ponedjeljak, 17. veljače, u 18 sati u dvorani Zajednice Talijana u Rijeci (Circolo). Nakon pozdravnih govora, prof. dr. sc. Vladimir Takšić održat će predavanje pod nazivom „Emocionalna inteligencija i kompetencija – uvjet bez kojega se (danas više) ne može“.

Ovogodišnji program nudi nekoliko aktivnosti koje se bave problematikom štetnih utjecaja izloženosti ekranima i internetu. Nezaobilazni dio manifestacije je konferencija “Psihologija za gospodarstvenike” te će i ove godine građani u pub-kvizu moći testirati svoja znanja iz psihologije, a djeca u igri „Dar mal“ i Escape room.

Prvi put ove godine u sklopu manifestacije, 18. veljače, u 19 sati, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, održat će se edukativna kazališna predstava Teatra Tirena iz Zagreba, „U mojoj glavi“, koja će prikazati priču o dvoje tinejdžera koji ne znaju kako se nositi s anksioznošću i depresivnošću. Predstava je besplatna, ali je obavezna rezervacija karata na email: predstava.rijekapsihologije@gmail.com.

Humanitarna akcija

Osim promocije struke, Rijeka psihologije ima i humanitarni karakter. Svake se godine prodajom promotivnih predmeta prikupljaju sredstva za potrebitu ustanovu ili udrugu, a do sada je donirano preko 73 tisuća kuna. Ove godine prodajom promotivnih materijala prikupljaju se sredstva za nabavu opreme za djecu s teškoćama iz spektra autizma koja pohađaju Podcentar predškolskog odgoja „Maestral“ Dječjeg vrtića Rijeka.

Promotivni predmeti moći će se kupiti na štandovima koji će biti postavljeni na Korzu i u Zapadnom trgovačkom centru (ZTC) te na određenim mjestima održavanja programa. Štand na Korzu bit će otvoren svaki dan od 17. do 22. veljače od 10 do 14 sati, dok će u ZTC-u štand biti otvoren od 17. do 21. veljače od 16 do 20 sati te 22. i 23. veljače od 12 do 18 sati. U ovu se akciju možete se uključiti i uplatom sredstava na žiro-račun Filozofskoga fakulteta, koji se vodi u Zagrebačkoj banci (IBAN: HR9123600001101536455, poziv na broj: 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija).

Program u tiskanom i online izdanju

Ove godine pripremljen je i tiskani prilog cjelokupnog programa sa sažecima koji će biti dostupan na štandovima, a detalji manifestacije nalaze se na internetskim stranicama Rijeke psihologije, ta na društvenim mrežama Facebook i Instagram.

Svi programi su besplatni za sudionike, a namijenjeni su svim uzrastima, od djece do umirovljenika.

Rijeka psihologije održava se u organizaciji Odsjeka za psihologiju i Centra za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke, Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci, Ri Psi Alumni kluba, Udruge studenata psihologije „Psirius“, Društva psihologa Primorsko-goranske županije te Udruge SOS Rijeka –  centar za nenasilje i ljudska prava.

Projekt su financijski podržali Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Filozofski fakultet u Rijeci i njegovi Odsjek za psihologiju te Centar za primijenjenu psihologiju, Sveučilište u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Hrvatska psihološka komora, Hrvatsko psihološko društvo, Zajednica Talijana u Rijeci, Prospekt d.o.o., 3D2 visual i Tiskara Bat-print.