Igor Zenko, trećemajac već 12 godina, uskoro i 13, samohrani otac, a sada i kipar. Dok je na poslu u 3. Maju čekao stečaj, odlučio je od nekoliko hrđavih komada metala, vijaka i matica napraviti cvijet i u čast stečaju prozvati je „Stečajnom rožicom”. Kada je svoju kreaciju objavio na Facebooku, nije mogao ni zamisliti da će ih uskoro morati napraviti još nekoliko. Naime, prva je rožica otišla akademskom slikaru iz Zagreba, koji je, poznavajući situaciju umjetnika općenito, ponudio da je kupi.

Za svaku odgodu stečaja, Zenko je napravio po jednu rožicu, a onda i još nekoliko. Uskoro su na red došli i drugi motivi, poput škverskih mački i pauka, a onda je ove godine za RiRock dobio pravu kiparsku zadaću – iz udruge RiRock ponudili su mu da izradi nagrade za festival.

Iako nikada nije imao afiniteta prema umjetnosti, mogućnost da u otpadnom metalu vidi nešto više od propale investicije ipak je za svaku pohvalu. Zenko stoji i iza Facebook stranice “Kreativno poduzeće Stečaj d.d.” koja nudi njegove jedinstvene proizvode od željeza nastale kao odraz trenutnesituacije nekad velikog europskog brodogradilišta, a koja mu je pomogla da  prehrani kćerku i sebe.

Motivaciju za umjetnički rad našao je u – dokolici. Oduvijek je volio raditi s rukama, a razlog zbog kojeg je uopće potražio zaposlenje u 3. maju je zato što je želio naučiti variti kako bi mogao izraditi automobil. Posao mu se svidio i odlučio je ostati, a kada se poduzeće našlo u problemima, Zenko je slobodno vrijeme iskoristio opet za rad, ovoga puta umjetnički.

U razgovoru s nama ispričao je sve o ovom procesu, i pokazao nam kako nastaje novi uradak – suncokret.