Nakon održana dva predstavljanja u Rijeci, danas predstavnici EPK projekta i tvrtke Rijeka 2020, putuju u Rovinj na Weekend Media Festival koji okuplja brojne hrvatske medije i predstavnike različitih tvrtki.

Osim Rovinja, slijede predstavljanja EPK projekta i kulturnog programa za 2020. još i u Puli, Zagrebu i Varaždinu, a tijekom listopada i u drugim gradovima Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

Partnerski se u projekt Europske prijestolnice kulture uključila i Arriva Hrvatska, kao vodeći pružatelj usluga autobusnog prijevoza u Hrvatskoj. Autobus Arrive oslikan je vizualima projekta Europske prijestolnice kulture i, u partnerstvu s Arrivom, sudionici predstavljanja EPK programa za 2020. putovat će u hrvatske gradove ovim autobusom.

Kulturni program Europske prijestolnice kulture za 2020. zbog svoje se opsežnosti i količine programskih događanja predstavlja se sukcesivno, po programskim cjelinama.

U Rijeci su tako u protekla dva tjedna medijima, a putem njih i široj javnosti, predstavljene programske cjeline 27 susjedstava i Dječja kuća. U Rovinju će tijekom nadolazećeg vikenda prisutnim medijima i ostalima biti predstavljena programska cjelina Dopolavoro koja donosi atraktivno umjetničko razmatranje teme rada i tehnologija.

Slijede potom još i predstavljanja programskih cjelina Doba moći, Lungomare Art, Slatko i Slano te Kuhinja različitosti. Dio ovih predstavljanja održavat će se u Rijeci, a dio u drugim hrvatskim gradovima. Osim navedenog, tijekom rujna i listopada predstavit će se i aktivnosti koje se provode pod nazivom Kulturna diplomacija, a obuhvaćaju predstavljanja Rijeke i projekta Europske prijestolnice kulture u inozemstvu kao i organizaciju budućih međunarodnih konferencija iz područja kulture u Rijeci. Također, bit će predstavljeni i brojni projekti proizašli iz dosadašnjeg uključivanja građana u EPK kroz programe Zelenog vala i Civilnih inicijativa, te Učionice u sklopu koje su održane brojne edukativne aktivnosti.

Tijekom trajanja Weekend Media Festivala u Rovinju ovaj vikend, Rijeka – Europska prijestolnica kulture će ondje biti prisutna kroz koncert Leta 3 pod radnim nazivom Panic at the Disco: Let 3 svira Odu radosti. Također, u prostoru održavanja WMF-a Rijeka – EPK ima svoj promotivni štand na kojem se mogu dobiti informativne brošure o projektu i kulturnom programu za 2020 i na kojem dežuraju osobe zadužene u projektu za odnose s medijima. U petak, 20.9. u panel raspravi na temu “Kultura, mediji, javni sektor – može li kultura mijenjati život u gradovima?” sudjeluje riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar, a u subotu, 21.9. održava se predstavljanje ukupnog EPK projekta i posebno programskog pravca Dopolavoro. U tom predstavljanju sudjeluju Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020, Ivan Šarar te Davor Mišković, voditelj programskog pravca Dopolavoro.

Osim navedenog, u Rovinju će i u Puli, kao što je to bio slučaj i u Rijeci prošle subote, biti izveden Flash Mob, atraktivni plesni nastup u sklopu promocije Rijeke – Europske prijestolnice kulture. Plesači i plesačice nastupaju u koreografiji voditeljice plesnog ansambla K2K, Kristine Paunovski, uz glazbu autora Sandija Bratonje, multiinstrumentalista iz Rijeke te vokal Borisa Štoka.

U petak tijekom jutra, sudionici ovog riječkog predstavljanja u Rovinju, posebno oslikanim autobusom Arriva Hrvatske putuju iz Rijeke u Istru i nose poruke Europske prijestolnica kulture.