Nakon prošlotjednog spektakularnog otvorenja Europske prijestolnice kulture u Rijeci, u subotu, 8. veljače, Europska prijestolnica kulture postao je i drugi grad nositelj te titule u 2020. godini – irski Galway.

Galway u godinu u kojoj s Rijekom dijeli ovu prestižnu titulu ušao je s temom vatre pa je manifestaciju otvorenja EPK temeljio na drevnim običajima paljenja i slavljenja vatre kao rituala koji tjera zimu i dočekuje novo doba.

Centralna manifestacija trebala je biti održana u subotu na otvorenom, no zbog prognoze lošeg vremena, organizatori su je nažalost bili primorani otkazati. Dio svečanosti otvorenja planiran u zatvorenim prostorima se održao pa su tako nastupili i predstavnici naših Halubajskih zvončara čiji se nastup održao u jednoj od galwayskih dvorana.

Drevni ritual

Halubajski zvončari dio su baštine uvrštene na UNESCO-vu listu, a u irskoj prijestolnici kulture predstavljaju baštinu prezentiranu i kroz riječki projekt Europske prijestolnice kulture. S irskim ih konceptom otvorenja EPK povezuje i drevni ritual tjeranja zime jer s njime se tematski vezuju i zvončari, i spomenuti irski ritual paljenja i slavljenja vatre.

Uz zvončare, otvorenju Europske prijestolnice kulture u Galwayu u ime tvrtke Rijeka 2020 koja u Rijeci provodi projekt Europske prijestolnice kulture prisustvovala je i Irena Kregar Šegota, direktorica partnerstava i sudjelovanja te Iva Grego, direktorica općih poslova, u ime Primorsko-goranske županije pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te u ime Grada Rijeke zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Titulu Europske prijestolnice kulture svake godine nose dva grada, a ove su to Rijeka i irski Galway.