Vojko Obersnel

Što se tiče pisma Državnog tajnika u vezi Mediteranskih igara, iz njega je jasno da ne postoji volja Vlade, da sukladno propozicijama Međunarodnog odbora Mediteranskih igara, stane iza riječke kandidature. No, nije jasno je li to i konačni stav Vlade, stoga  je Obersnel rekao da od Vlade očekuje potpunu informaciju. „Neki su to pismo dočekali s radošću, drugi s žalošću, a oni treći među koje spadam i ja, to gledaju sa zabrinutošću“, naglasio je gradonačelnik, nastavivši da ne brine hoće li Rijeka dobiti Mediteranske igre ili ne, već je ovakvom odlukom Vlade zabrinut za  budućnost Sveučilišta i sveučilišnog Kampusa.

„Onaj dio u kojem smo tražili učešće Vlade u sufinanciranju programa Mediteranskih igara se odnosio na dovršenje druge faze Kampusa, odnosno onog dijela koji je namijenjen za smještaj studenata, a koji bi u slučaju dobivanja Igara poslužio kao Mediteransko selo za smještaj sportaša. To uključuje i pripadajući dio sportskih objekata u sklopu Kampusa.

“Ako Vlada nije spremna preuzeti obvezu da će do 2017., sa ili bez Igara osigurati sredstva za izgradnju sveučilišnog Kampusa,  prije svega smještajnih kapaciteta za studente koji su ionako nedostatni, onda imamo puno veći problem od samog dobivanja Mediteranskih igara“, kazao je Obersnel.

„Druge Vlade u ovakvih slučajevima ulažu u znanost i nove tehnologije, a sveučilišni kampusi su za to najbolja mjesta“, rekao je gradonačelnik naglasivši da će svoje aktivnosti u narednom razdoblju posvetiti razrješavanju pitanja, hoće li riječki sveučilišni Kampus  u narednih 4-5 godina, u dijelu studentskog smještaja i sportskih objekata, biti priveden svrsi.

Obersnel je također izrazio ogorčenje što niti nakon dvije godine otkako je Grad Rijeka s potpunom dokumentacijom prijavio projekt proširenja OŠ Srdoči na natječaj kojeg je objavilo Ministarstvo, za sredstva kredita Svjetske banke za poboljšanje uvjeta škola koje rade u više smjena, nema odgovora što je s odobrenim sredstvima. Iako ministarstvo treba pokriti samo jednu trećinu sredstava, dok Grad osigurava preostali iznos, ministarstvo je preuzelo obvezu da raspiše natječaj. Proračunska sredstva Grada Rijeke stoje rezervirana dvije godine, a do današnjeg dana nema odgovora hoće li se taj projekt dalje nastaviti. Obersnel je kazao da bi želio znati gdje je nestao novac Svjetske banke, odnosno na koje je druge projekte potrošen.

Više na Rijeka.hr.