Na Gornjoj Vežici, u Ulici braće Stipčić, danas je svečano otvoren suvremeni, novoizgrađeni Dječji vrtić Morčić. Kapacitet mu je udvostručen, a u samo pet mjeseci izgradila ga je tvrtka “Jedinstvo” iz Krapine. Time su se stekli uvjeti za preseljenje djece iz Dječjeg vrtića Đurđice, koji također kreće u rušenje odnosno izgradnju po istom principu. Ukupna vrijednost radova na oba vrtića, Morčić i Đurđice, iznosi 34.739.531,56 kuna.

Otvorenju su nazočili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa suradnicima, ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin sa suradnicima, projektant Tomislav Kukin te predstavnici izvođača radova i nadzora, ravnatelj
Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac te ravnatelji i djelatnici vrtića, škola, fakulteta i institucija Primorsko-goranske županije.

Ravnateljica Guštin podsjetila je kako su radovi na uklanjanju postojećeg objekta vrtića Morčić, koji se zbog načina na koji je bio izgrađen i gabaritnih ograničenja nije mogao dograditi, započeli 16. siječnja 2017. godine.

Radovi izgradnje i opremanja vrtića završeni su 2. lipnja 2017. godine, a izdavanjem odobrenja za rad od strane Ureda državne uprave i Agencije za odgoj i obrazovanje, stekli su se i konačni uvjeti za useljenje djece. Vrtić Morčić započeo je s radom 12. lipnja 2017. godine, a ravnateljica Guštin je poručila kako su djeca oduševljena prostorom, dvoranom i terasom. Vrtić sada ima 60 prostorija, a pored soba, dnevnog boravka, sanitarnih čvorova, velikih hodnika, u njemu je smještena i centralna praonica i kuhinja. Na krovu su postavljeni solarni paneli, a okoliš kompletno uređen.

Gradonačelnik Obersnel se zahvalio svima koji su vrijedno radili na uređenju ovoga vrtića te napomenuo kako je u vrtića Đurđice u tijeku pražnjenje od stvari i opreme, a započeli su i pripremni radovi formiranja gradilišta. Početak radova planiran je za 26. lipnja 2017., a rok za izgradnju vrtića Đurđice je kraj prosinca ove godine.

Sukladno mjerilima za broj djece u odgojno-obrazovnim skupinama koje propisuje Državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe, svaki vrtić moći upisati prosječno 175 djece, unutar čega će biti oko 150 novih mjesta u oba vrtića zajedno, Morčiću i Đurđicama.

Inače, Grad Rijeka sustavno ulaže u povećanje kapaciteta vrtića pa su tako posljednjih godina izgrađeni novi objekti s ukupno 440 mjesta, u što je uloženo gotovo 62 milijuna kuna. Kada se tome pribroje i dodatni kapaciteti nastali dovršetkom izgradnje novog vrtića Morčić i kapaciteti koji će nastati izgradnjom novog vrtića Đurđice, dolazimo do brojke od gotovo 600 novih mjesta u vrtićima Dječjeg vrtića Rijeka.

Gradonačelnik Obersnel rekao je da se na tome neće stati jer Grad Rijeka u suradnji s Talijanskom unijom priprema izgradnju novog vrtića na području Krnjeva, za potrebe pripadnika talijanske nacionalne manjine. Također, u pripremi je i izgradnja novog vrtića na području Rastočina te se početkom 2018. godine očekuje raspisivanje natječaja za izvođača radova.

Na kraju svečane ceremonije, gradonačelnik Obersnel, ravnateljica Guštin i mali Morčić Bruno prerezali su vrpcu i otvorili vrtić.

U prigodnom su programu nastupili Vokalni sastav Dječjeg vrtića Rijeka „Duga“ i polaznici dječjeg vrtića Morčić.