Izložbom fotografija te edukativnim obilaskom vojnih grobova i spomen-obilježja na groblju Kozala, uz stručno vodstvo povjesničarke Daine Glavočić, započela je ovogodišnja manifestacija „Tjedan upoznavanja groblja Europe“.

Pozdravljajući okupljene, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović istaknuo je da je riječ o dijelu riječke kulturne baštine koja će sljedeće godine u okviru projekta Rijeke 2020- Europske prijestolnice kulture biti posebno istaknuta i vrednovana.

Vojni grobovi i spomen-obilježja do sada nisu bili u fokusu javnosti, pa je ovogodišnji Tjedan upoznavanja groblja Europe prilika za podsjećanje na žrtve stradale u vojnim sukobima, ali i nakon njih. „Želja nam je bila ove godine skrenuti pažnju na te vojnike, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vojnu pripadnost, jer su ovdje poginuli i ovdje sahranjeni“, rekla je Glavočić.

Izložbom fotografija te edukativnim obilaskom vojnih grobova i spomen-obilježja na groblju Kozala, uz stručno vodstvo povjesničarke Daine Glavočić, započela je ovogodišnja manifestacija „Tjedan upoznavanja groblja Europe“. Riječ je o oko dvije tisuće vojnika, popisanih ili pokopanih u individualnim grobnicama, ali i zajedničkim kosturnicama. Tako se na groblju nalazi partizansko groblje, spomenik žrtvama holokausta, grobovi pripadnika nekadašnje Garibaldijeve vojske, monumentalna kosturnica palim vojnicima u Prvom svjetskom ratu, kao i spomen-obilježje njemačkim vojnicima iz Drugog svjetskog rata.

U povodu „Tjedna upoznavanja groblja Europe“ koji se u organizaciji Komunalnog društva Kozala održava petu godinu zaredom, izdane su i dvije nove brošure, rekla je direktorica KD-a Kozala Nives Torbarina, dodajući da je jedna posvećena vojnim grobovima, a druga manjim riječkim grobljima: Zamet, Gornja i Donja Drenova, Draga i Sveti Kuzam.

„Riječka groblja vrijedan su dio naše kulturne baštine i nema razloga da ne budu jednako poznata kao i dva hrvatska groblja – groblje na Mirogoju i varaždinsko groblje”, zaključila je Torbarina.

Vođeni obilazak za građane ponovit će se i u četvrtak, 30. svibnja, s početkom u 17 sati.