Povodom obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija riječkih groblja.

Tjedan upoznavanja groblja Europe je manifestacija kojom se svake godine krajem svibnja i početkom lipnja značajna groblja posvećuju otkrivanju povijesti, kulture, arhitekture i uspomena.

U Rijeci se Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježava od 2015. godine stručnim vođenjem i drugim programima, a ove je godine zbog mjera zaštite vezana uz sprečavanje zaraze koronavirusom odlučeno da će se groblja predstaviti fotografijom na glavnoj riječkoj šetnici.

U obilasku izložbe: Šušić, Obersnel, Torbarina i Glavočić

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako Grad Rijeka putem svog Komunalnog društva Kozala brine o riječkim grobljima, ne samo kao mjestu posljednjeg počinka, već i kao prostora zanimljivog s povijesnog i arhitektonskog stajališta.

Kulturna dobra

Direktorica KD-a Kozala Nives Torbarina izrazila je nadu da će izložba na Korzu potaknuti građane na samostalnu šetnju riječkim grobljima – kako grobljima Kozala i Trsat, koja su trajno zaštićena kao kulturno-povijesne cjeline i imaju svojstvo kulturnog dobra, tako i moderno uređenim Centralnim gradskim grobljem Drenova, zamišljenim kao velika parkovna zelena zona.

Najviše fotografija se odnosi na groblja Kozala i Trsat, koja su od 2006. upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Na vrijednost spomeničke baštine još jednom je ukazala povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić, koja svake godine kroz stručna vodstva otkriva skrivenu povijest riječkih groblja.

Osmišljena mobilna aplikacija

KD Kozala omogućilo je upoznavanje groblja Kozala, Trsat i Drenova sa najznačajnijim spomenicima i umjetničkim djelima putem mobilne aplikacije ARTOUR. Aplikacija korisnicima omogućava da razgledaju groblje sa već unaprijed osmišljenim vodičima ili naprave svoj vlastiti.

Stručna suradnica Tanja Šušić kazala je kako kroz Tjedan upoznavanja groblja Europe KD Kozala nastoji potaknuti građane da gledaju na groblja kao muzeje na otvorenom i priliku za upoznavanje s bogatom poviješću Rijeke.

Kalendar događanja

Predstava
 • 03.07. – 04.07.
 • (21:00)

“Kralj Edip” – klasik za nove generacije

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature te ovaj lektirni naslov mladoj publici....

Detaljnije

Obilazak
 • 04.07.
 • (10:00)

„Neboderi: Grad među oblacima“

Dođite poslušati priču o riječkim neboderima, saznajte kako aktivirati svoj krov uz savjete Sekcije, a na kraju ponesite uspomenu u obliku fotografije ili crteža s radionice skiciranja gradskih vizura....

Detaljnije

Predstava
 • 03.07.
 • (20:00)

Port of Dance: Viktor Černický “PLI”

„PLI“ kombinira 22 stolice i jednog posvećenog čovjeka. Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira...

Detaljnije

Festival
 • 04.07.
 • (10:00)

U Harteru na Kvarteru, u epizodi: Ulični sport

Posjetitelje očekuje vođena planinarska šetnja do Žaklja, radionica urbanog penjanja, prezentacija Skateboard kluba Kvarner, urbana biciklistička tura od Konta do Hartere...

Detaljnije

Festival
 • 04.07. – 05.07.
 • (09:00)

Kantrida FKK 2020: Svečano otvorenje uz ponoćnu operu

Raznolikim programom na plaži Ploče, čiji će vrhunac biti ponoćna premijera “Opere Navale” Zorana Majstorovića, svečano će se otvoriti manifestacija Kantrida FKK 2020 ...

Detaljnije

Izložba
 • 05.07.
 • (11:00)

Likovna izložba “Pul Kaštela”

Na izložbi sudjeluju umjetnici iz svih krajeva Hrvatske, a od 2009. godine izložba je i međunarodnog karaktera....

Detaljnije

Skip to content