Povodom obilježavanja Tjedna upoznavanja groblja Europe na postamentima na Korzu postavljena je izložba fotografija riječkih groblja.

Tjedan upoznavanja groblja Europe je manifestacija kojom se svake godine krajem svibnja i početkom lipnja značajna groblja posvećuju otkrivanju povijesti, kulture, arhitekture i uspomena.

U Rijeci se Tjedan upoznavanja groblja Europe obilježava od 2015. godine stručnim vođenjem i drugim programima, a ove je godine zbog mjera zaštite vezana uz sprečavanje zaraze koronavirusom odlučeno da će se groblja predstaviti fotografijom na glavnoj riječkoj šetnici.

U obilasku izložbe: Šušić, Obersnel, Torbarina i Glavočić

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je kako Grad Rijeka putem svog Komunalnog društva Kozala brine o riječkim grobljima, ne samo kao mjestu posljednjeg počinka, već i kao prostora zanimljivog s povijesnog i arhitektonskog stajališta.

Kulturna dobra

Direktorica KD-a Kozala Nives Torbarina izrazila je nadu da će izložba na Korzu potaknuti građane na samostalnu šetnju riječkim grobljima – kako grobljima Kozala i Trsat, koja su trajno zaštićena kao kulturno-povijesne cjeline i imaju svojstvo kulturnog dobra, tako i moderno uređenim Centralnim gradskim grobljem Drenova, zamišljenim kao velika parkovna zelena zona.

Najviše fotografija se odnosi na groblja Kozala i Trsat, koja su od 2006. upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara. Na vrijednost spomeničke baštine još jednom je ukazala povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić, koja svake godine kroz stručna vodstva otkriva skrivenu povijest riječkih groblja.

Osmišljena mobilna aplikacija

KD Kozala omogućilo je upoznavanje groblja Kozala, Trsat i Drenova sa najznačajnijim spomenicima i umjetničkim djelima putem mobilne aplikacije ARTOUR. Aplikacija korisnicima omogućava da razgledaju groblje sa već unaprijed osmišljenim vodičima ili naprave svoj vlastiti.

Stručna suradnica Tanja Šušić kazala je kako kroz Tjedan upoznavanja groblja Europe KD Kozala nastoji potaknuti građane da gledaju na groblja kao muzeje na otvorenom i priliku za upoznavanje s bogatom poviješću Rijeke.

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije