Na postamentima na Korzu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Rijeka misli zeleno“, kojom se predstavlja energetska obnovu objekata javne namjene sufinancirane bespovratnim sredstvima EU-a.

Događaju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Grada Rijeke Denis Šulina, pročelnik Odjela za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Grada Rijeke Srđan Škunca i viša savjetnica gradonačelnika, specijalist za energetiku Tajana Jukić Neznanović.

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Rijeka misli zeleno“, kojom se predstavlja energetska obnovu objekata javne namjene sufinancirane bespovratnim sredstvima EU.Pročelnica Šulina istaknula je kako je izložba pripremljena kako bi se građanima približili projekti energetske obnove javnih objekata, u prvom redu osnovnih škola i dječjih vrtića. Od 2016. godine, kada je Grad Rijeka započeo s energetskom obnovom svojih objekata, obnovljeno je 15 zgrada, od čega osam osnovnih škola te sedam dječjih vrtića. U 2019. započinje s obnovom još tri osnovne škole (Gornja Vežica, Eugen Kumičić, Pehlin), dva vrtića (Vidrice i Belveder) i Muzeja grada Rijeke. Ukupna investicija iznosi oko 97 milijuna kuna, od čega je Grad Rijeka osigurao 50%, odnosno oko 49 milijuna kuna, dok bespovratna sredstva EU fondova čine 48
milijuna kuna.

Energetska obnova

„Više je koristi od energetske obnove. Osim što se zgrade uljepšavaju, osiguravamo i smanjenje potrošnje energije za minimalno 50%, produžava se vijek trajanja objekta, stvara se povoljnija mikroklima za rad, umanjuju se troškovi održavanja zgrade i potrošnja energenata, umanjuju se emisije CO2, a naravno da nije nebitno da se ovime potiče i gospodarski razvoj, s obzirom na znatna ulaganja“, kazala je pročelnica Šulina.

Postupak javne nabave za objekte čija je obnova planirana u ovoj godinu su u tijeku, a prođu li postupci kako je i zacrtano, radovi bi trebali započeti za vrijeme školskih praznika, kada djeca nisu prisutna u školi ili vrtiću.

Na postamentima na Korzu otvorena je izložba fotografija pod nazivom „Rijeka misli zeleno“, kojom se predstavlja energetska obnovu objekata javne namjene sufinancirane bespovratnim sredstvima EU.Zamjenik riječkog gradonačelnika Filipović podsjetio je kako je Grad Rijeka još od 2008. godine potpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika (Convenat of Mayors), kojim se obvezao na poštivanje niza protokola i poduzimanje dodatnih mjera s ciljem povećanja energetske učinkovitosti i održivog razvoja pa tako i očuvanja klime odnosno svođenja klimatskih promjena na najmanju moguću mjeru.

„Uza sve objekte energetske obnove javnih objekata, i građani i građanke Rijeke prepoznali su tu aktivnosti i uložili vlastita sredstva putem upravitelja zgrada – od 524 obnovljene stambene zgrade u Hrvatskoj, na Rijeku otpada 160 zgrada, a u najavi je i potpisivanje novih ugovora, što Rijeku svrstava na prvo mjesto u energetskoj obnovi zgrada u Hrvatskoj“, kazao je zamjenik gradonačelnika Filipović, istaknuvši kako ulaganje u energetsku obnovu istodobno predstavlja i uštedu i ulaganje u kvalitetnije stanovanje.

Izložbom se obilježavaju Energetski dani Grada Rijeke, koji su ujedno su i popratna aktivnost Riječkog zelenog tjedna. Razgledati se može do 23. svibnja.