Mnogobrojni ljubitelji prirode uživali su, a i puno toga naučili na brojnim radionicama što su se u subotu, tijekom drugog dana Festivala održivosti održale u Parku Vladimira Nazora u centru Rijeke.

Festival održivosti širi filozofiju i praksu samoodrživosti kroz radionice koje pružaju praktična znanja o tome kako postati neovisan u različitim područjima svakodnevnog života, a veliki interes Riječana za ovakvim sadržajima iznenadio je organizatore iz Tranzicijske inicijative Rijeka.

Festival održivosti u Parku Vladimira Nazora (2)

Subotnji program sastojao se od brojnih radionica, cooking showa, predavanja, obilaska botaničkog vrta, programa za djecu, ugostiteljske ponude i glazbenih nastupa, a u Parku Vladimira Nazora odvijao se tijekom cijelog dana.

Teme radionica bile su izgradnja prirodnim materijalima, prirodni uzgoj, očuvanje biološke raznolikosti hrane čuvanjem i razmnožavanjem sjemena starih sorti. Također, na festivalu se moglo naučiti izraditi kruh, prepoznati i koristiti samoniklo jestivo bilje te saznati nešto o ljekovitim svojstvima bilja te kućnom kompostiranju.

Posjetitelji su mogli razmijeniti znanje i ideje u prirodi, na otvorenom, a mališani uživati u “Igri u prirodi s prirodom”, koju je vodila lokalna izviđačka jedinica “Primorje”.

Festival održivosti, projekt koji provodi Tranzicijska inicijativa Rijeka, realizirao se uz potporu sudioničkog programa Civilne inicijative Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Cilj programa Civilne inicijative je aktivno uključivanje građana u kreiranje kulturnih i društvenih programa te poticanje produkcijskih i organizacijskih kapaciteta neformalnih civilnih grupa i pojedinaca.