Kada je 1961. godine u Rijeci izgrađena hala Exportdrva, zasigurno nitko nije ni sanjao da će šezdesetak godina kasnije doći vrijeme u kojem će se ovo, svojedobno najsuvremenije skladište za smještaj drvenih proizvoda koji se transportiraju kroz riječku luku, prenamijeniti u veliki prostor za kulturu u Rijeci – izložbe, koncerte, festivale…

No, sve se mijenja, i uvijek na bolje, pa tako i ovaj prostor u kojem drvenu građu zamjenjuju bubnjari, glumci, arhitekti i umjetnici, a svakako i publika kojoj će ovaj prostor i nakon 2020. biti otvoren za uživanje u kulturi i zabavi.

Kada je izgrađeno, u ovo se skladište otvorenog tipa roba trebala iskrcavati vagonima putem 3 kolosijeka i dohvaćati visećim kranom koji je imao nosivost 3 tone. Do skladišta su u trenutku puštanja u rad vodili željeznički kolosijeci i bile mu na usluzi dvije pokretne dizalice.

Nazvano po investitoru, poduzeću za izvoz drva -„Exportdrvo“, izgrađeno prema projektu Arhitektonskog projektnog biroa ”Novak” iz Zagreba, u svoje vrijeme smatrano je jednim od najsuvremenijih skladišnih objekata u nas uopće.

No, zadnjih desetak godina, promjenom tehnologije transporta, ali i zbog brojnih drugih razloga, ovo skladište zapravo uopće nije imalo svoju izvornu funkciju već se odobrenjima Lučke uprave Rijeka, koja je njime upravljala, prostor koristio za održavanje različitih zabavnih i glazbenih događanja.

EPK kao generator konkretne promjene

Projekt Europske prijestolnice kulture je kao nacionalno relevantan projekt, čiju realizaciju podržavaju svi, nevezano uz politički predznak, pokrenuo brojne promjene u Rijeci. Jedna od njih bila je i uređenje prostora Exportdrva i njegova namjena u kulturne svrhe.

Lučka uprava Rijeka investirala u uređenje zgrade Exportdrva iznos od 4,3 milijuna kuna prije predaje u koncesiju Gradu Rijeci, a ta je investicija rezultat razumijevanja između Grada Rijeke i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture o vrijednosti ovog objekta i važnosti koju može imati ne samo u provedbi kulturno-umjetničkih programa EPK, nego i budućih kulturnih programa u Rijeci.

Potpisivanje koncesijskog ugovora bilo je uvertira u sve što se u Exportu već započelo događati tijekom srpnja, a nastavit će se i u kolovozu, odnosno u mjesecima koji slijede.

Nakon Kralja Edipa, predstave koju je u Exportu igralo HNK Ivana pl. Zajca početkom srpnja, u drugom vikendu srpnja pred Exportom je održan rock festival Zvukom preko vode. Dvodnevno događanje okupilo je nemali broj publike, a sve uz poštivanje mjera zaštite od virusa koje je propisao nacionalni Stožer civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Program se nastavlja u petak, 17. srpnja Sailor festivalom, pa onda elektro partijem 18. srpnja. Za 26. srpnja, 1. kolovoza i početak rujna najavljeni su jazz nastupi, a u međuvremenu Export će ugostiti i nekoliko izložbi od kojih će najmanje dvije biti posebno interesantne i Riječanima i gostima Rijeke.

Fiume Fantastika: fenomeni grada i Usijano more

Krajem kolovoza u Exportu se otvara izložba Fiume Fantastika: fenomeni grada. Riječ je o velikoj multimedijalnoj izložbi, zasnovanoj na višegodišnjim istraživanjima, koja se bavi modernom poviješću dramatičnog urbanog razvoja Rijeke i regije te prati preklapanja društvenih i arhitektonskih projekata. Ova će izložba donijeti priču o radikalnom rastu grada koji postaje respektabilno i globalno povezano prometno i industrijsko središte.

Samo nekoliko dana ranije u Exportu se otvara i velika izložba Usijano more. Ona u prvi plan stavlja nove nevidljive ekonomije koje su neodvojivo povezane s morem, kao što je iskopavanje nafte i ruda u morskim dubinama, uspostavljanje offshore poreznih oaza na morskim obalama i pokretanje libertarijanskih start-upova u samodostatnim naseobinama koje plutaju međunarodnim vodama. Sve te pojave dio su novih ekonomija koje uključuju i nove oblike rada i nove oblike kruženja kapitala.

Novo (ne)normalno

Neobično ljeto u Rijeci – Europskoj prijestolnici kulture dio je “novog (ne)normalnog” pa se sva događanja u gradu, a tako i u Exportu odvijaju uz poštivanje svih mjera zaštite od korona virusa. U tom smislu, na festivalskim i glazbenim događanjima popisuje se publika, u prostoru se mogu pronaći dezinficijensi, preporuča se nošenje zaštitnih maski, volonteri na događanjima upozoravaju publiku na održavanje međusobnog fizičkog razmaka i sl. Rijeka pokazuje da je u „novo (ne)normalno“ doba moguće biti odgovoran i istovremeno aktivan, zabaviti se i uživati u kulturnim događanjima, ali na način da su rizična ponašanja svedena na minimum.

Oznake

Kalendar događanja

Predavanje
 • 11.08.
 • (20:00)

Ljeto u Kružnoj: “Zeleni plan za Hrvatsku” Jagode Munić

Jagoda Munić, direktorica mreže Friends of the Earth Europe, koja je europski ogranak najveće svjetske ekološke mreže Friends of the Earth International, održat će predavanje "Zeleni plan za Hrvatsku"....

Detaljnije

Otvorenje instalacije
 • 13.08. – 05.09.
 • (19:00)

“Histerične mašine” Billa Vorna na riječkoj Delti

Interaktivna instalacija obuhvaća 6 robota, koje oživljava prisutnost ljudi u njihovoj neposrednoj blizini i koji se u tim trenucima ponašaju poput živih bića...

Detaljnije

Predstava
 • 13.08.
 • (21:00)

Hit komedija „Ja, tata!“ u izvedbi Rakana Rushaidata

Ova predstava bez zadrške progovara o različitim situacijama u kojima se nalazi novopečeni otac, pritom odgovarajući na brojna pitanja koja se možda mnogi budući, ali i sadašnji roditelji nisu ni usudili pitati. ...

Detaljnije

Festival
 • 15.08.
 • (00:00)

Brudetijada na Morskom prascu​

Brudetijada na Morskom prascu, dio je programa "Kultura življenja" unutar projekta Kantrida FKK 2020 - Europski kvart kulture...

Detaljnije

Projekcija
 • 16.08.
 • (21:00)

Kultne komedije: Veliki Lebowski

Za vedar ton Ljetnog Art-kina u kolovozu zaslužan je nastavak Kultnih komedija koji 16. kolovoza u 21 sat zatvara legendarni crnohumorni klasik “Veliki Lebowski” (1998.) Joela i Ethana Coena....

Detaljnije

Predstava
 • 21.08.
 • (21:00)

Monodrama „Oj, živote!“ Jacka Dimicha u Kalvariji

Nastala prema tekstu Josipa Pejakovića, monodrama "Oj, živote!" priča je o čoveku koji dobrovoljno odlazi na odsluženje zatvorske kazne u Foču umjesto svog mlađeg brata...

Detaljnije

Skip to content