Program Lungomare Arta predstavili su direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županij Sonja Šišić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te Iva Kelentrić, glavna voditeljica programa Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Ideja vodilja programa bila je koncentrirati se na teme koje su važne lokalnoj zajednici, a koje u određenoj mjeri povezuju i baštinu i sadašnji trenutak. Kustos programa Lungomare Art je renomirani europski kustos, Čeh Michal Koleček koji je odabrao cijenjene domaće i inozemne umjetnike, autore skulptura i instalacija u nastajanju.

Mala mjesta Kvarnera na kulturnoj mapi Europe

Lungomare Art suvremenu umjetnost izvlači iz muzeja kako bi se susrela s lokalnim stanovništvom, formirajući pritom novu kulturno-umjetničko-turističku rutu koja donosi novu, trajnu vrijednost mjestima obuhvaćenim programom.

Lungomare Art otkriva priče koje nije moguće naći u uobičajenim turističkim brošurama, a kao polazište za njihovo istraživanje može se odabrati bilo koja lokacija. Na obali: na ulazu u Brseč, na planinarskoj stazi kod Lovranske Drage, na šetnici i ispod mora u Voloskom, u ribarnici u Rijeci, na plaži Grčevo na riječkim Pećinama, na plaži Svežanj na Žurkovu u Kostreni i u središtu Crikvenice. Ili na otocima: park uz pristanište u Loparu na Rabu, iznad Baške na Krku i na Veloj rivi u Malom Lošinju.

Suvremena umjetnost izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim stanovništvom, formirajući novu kulturno-umjetničko-turističku rutu

Instalacije, čiji su autori renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti iz Hrvatske, Europe, Japana i Čilea podsjećaju na tradicije i priče važne za ova mjesta, a osim estetske vrijednosti, ove skulpture imaju i onu funkcionalnu –  neke od njih postaju nova odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje.

Mnogobrojne partnere Lungomare Arta u ovaj je projekt privukla činjenica da će program doprinijeti vidljivosti i atraktivnosti njihovih mjesta i da kroz izraz umjetnika imaju mogućnost ispričati svoje lokalne zanimljive priče, dovesti ih u središte pažnje kulturne javnosti i posjetitelja, te postati vidljivi na kulturnoj mapi Europe.

Hrvatska kultura sastavni dio europskog nasljeđa

Trajna vrijednost ovog programa ostaje fizički prisutna u skulpturama i instalacijama na spomenutim lokacijama, a budućim posjetiteljima nudi zanimljive, u umjetničkom izričaju do
sad neispričane, priče. Ugled i prepoznatljivost angažiranih autorskih imena na europskoj i svjetskoj razini, neminovno će skretati pažnju ljubitelja umjetnosti na ove lokacije čime
vrijednost turističkih posjeta Hrvatskoj i Kvarneru dobiva u budućnosti novu dimenziju.

Radovi europskih i svjetskih umjetnika na području Rijeke i Kvarnera te radovi hrvatskih umjetnika na istom području, u istom programskom konceptu Lungomare Art, donose potvrdu jedinstvenosti europske kulture, bogate različitostima koje povezuju i spajaju građane Europe i svijeta. Priče s Kvarnera, ispričane umjetničkim izrazom, postaju dio europskog kulturnog i umjetničkog nasljeđa, te ukazuju na povijesnu i suvremenu pripadnost Hrvatske europskom kulturnom krugu.

Sastavni dio program se cjeline Lungomare Art je i projekt Autorske bure, zbirka priča inspiriranih također malim mjestima diljem Kvarnera, koja će biti predstavljena 12. rujna 2019. u prostoru riječke ribarnice, kao dio programa zagrijavanja za 2020.

Riječkoj ribarnici digitalna slika i zvuk, a Pajolu Baltazar

Češki vizualni umjetnik Pavel Mrkus usmjerava svoj interes podno visokog svoda riječke ribarnice na nekorištene unutarnje balkone zgrade gdje u četiri okrugla otvora postavlja instalaciju koja se sastoji od projicirane digitalne slike i zvučne kompozicije. Na ovaj način oblikuje apstraktnu priču koja se ‘prelijeva’ iznad glava prodavačica i kupaca poput valova  mora. Čuju se glasovi ribara, prodavačica na ribarnici, rasprava na samoj tržnici te susjedski pozdravi i priče.

Balthazargadsko kupalište na riječkoj plaži Grčevo na Pećinama (tzv. Šestici ili Pajolu) nastaje u suradnji programskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća. Za potrebe projekta Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci otvara poseban dvosemestralni kolegij u ak. god. 2019./2020. pod nazivom “Prostorne prakse 1 i 2” kroz koji će studenti realizirati ovaj specifični projektni zadatak, pod vodstvom umjetnika i profesora Igora Eškinje. Studentske ideje pretočene u umjetnička djela postaju sastavni dio plaže Grčevo, uz poboljšanje njezine funkcionalne kvalitete, a glavna tema projekta je junak popularne animirane serije Profesor Balthazar, za koju je Rijeka je poslužila kao predložak za grad.

Od Brseča i Lovranske Drage do Baške i Raba

Projekt danske umjetnice s austrijskom adresom Sofie Thorsen usmjeren je na Brseč te svojim projektom povezuje dvije lokacije – trenutno napuštenu zgradu osnovne škole i mali park na samom ulazu u povijesnu jezgru. U tom parku umjetnica izrađuje kamenu skulpturu na
kojoj su ispisani apstrahirani tekstovi i oblici koji se odnose na lokalne priče, svojevrsne replike grafita na zidovima i zabilješki sa zadnjih stranica školskih bilježnica, koje je umjetnica pronašla u zatvorenoj školi.

Hrvatski umjetnik Davor Sanvincenti na planinarskoj će stazi u Lovranskoj Dragi, u blizini ostataka starog mlina, koja se proteže od morske obale do vrha Učke, izgraditi paviljon. Paviljon se izrađuje od prirodnih materijala – kestenova drva i kamena – i donosi mjesto odmora i okrijepe, prirodni zaklon za prolaznike i mještane.

Projekt u Voloskom nastaje u suradnji dvaju autora. Nika Laginja iz obližnje Opatije, usredotočena je na stvaranje podmorske umjetničke skulpture koju čine mahovnjaci, školjkaši, spužve i ostali organizmi postavljeni na kamenu konstrukciju, a koji djeluju kao čistači mora. Ova trajna skulptura, koja će rasti kroz godine, doprinosi obnavljanju bioraznolikosti podmorja. Jiří Kovanda, poznati češki suvremeni umjetnik koji se inače bavi tematikom društvene preoblike srednjoeuropskih država u kojima su nekad vladali totalitarni režimi, kamenom skulpturom odgovara na podmorski projekt Nike Laginje fokusirajući se na ekologiju i društveni kontekst.

Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture donosi gotovo 600 kulturnih programa – predstava, izložbi, koncerata, umjetničkih instalacija, urbanih intervencija, konferencija, filmova, igara i radionica za djecu

Uvala Svežanj u Kostreni dobiva posebno dizajniranu opremu za plažu, npr. klupicu, toranj za spasioca i slično, koje će dizajnirati umjetnički kolektiv Numen/For Use –  njemačkih, austrijskih i hrvatskih umjetnika. Osim izravnog interveniranja u okoliš, projekt je usredotočen i na funkcionalnu važnost zajedničkog javnog prostora.

Koncept umjetnice Ilone Németh i arhitekta Mariána Ravasza iz Slovačke jest realizirati umjetnički projekt u parku ispred hotela Miramare u Crikvenici. Kontekst njihovog projekta obuhvaća tri aspekta – gostoprimstvo Crikvenice, sjećanje na žene koje su sudjelovale u domaćoj proizvodnji i razmjeni soli te hommage postojećem spomeniku Vladimiru Nazoru.

Istaknuta japanska umjetnica Harumi Yukutake odlučila je intervenirati u parku Kapić u Loparu, u blizini trajektne luke, inspirirajući se lokalnim materijalima, posebno kamenom i pijeskom, koji se prema predaji u prošlosti prevozio u Veneciju i koristio za proizvodnju stakla. Rezultat ovog umjetničkog pristupa iznjedrit će skulpturu koja postaje sastavni dio parka.

Čileanski arhitekt hrvatskog podrijetla i svjetskog glasa Smiljan Radić i njegova partnerica, kiparica Marcela Correa, inspirirani gromačama u prostoru Ljubimer iznad Baške, postavit će skulpturu „Kapi“. Umjetnici su osmislili unikatno umjetničko djelo za ovo karizmatično mjesto. Izradit će skulpturu koja će se saživjeti s postojećim fascinantnim sustavom zidova koji su nekada služili za okupljanje ovaca.

Pozornost britanskog umjetnika Liama Gillicka usmjerena je na sam početak rive u Malom Lošinju, nedaleko od brodogradilišta. Njegovo umjetničko djelo impresivne strukture ocrtava pitanja vezana uz prividnu različitost industrijskog i turističkog karaktera ovog grada.

U bogatom kulturno umjetničkom programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture gotovo je  600 kulturnih programa – predstava, izložbi, koncerata, umjetničkih instalacija, urbanih intervencija, konferencija, filmova, igara i radionica za djecu… Samo predstavljanje programskih cjelina medijima i široj javnosti traje tijekom rujna i listopada.