Podsjetimo, u listopadu je u irski grad Galway otputovala riječka delegacija predstavnika Grada Rijeke i RIJEKE 2020 kako bi održali sastanak i izlaganje pred stručnom komisijom zaduženom za praćenje provedbe projekta Europske prijestolnice kulture nakon čega je slijedila odluka komisije o dodijeljivanju nagrade Melina Mercouri. Istu proceduru tada je, zajedno s Rijekom, prošao i irski Galway, također Europska prijestolnica kulture za godinu 2020. Oba grada su, kao što je poznato, dobila ovu značajnu novčanu nagradu za uspješnu provedbu projekta, a stručni panel sada je objavio i završno izvješće monitoringa.

Tako u ovom trećem izvješću monitoringa komisija pohvaljuje dosadašnji rad RIJEKE 2020, planove za implementaciju programa i strateški pristup pitanjima nasljeđa. U njemu se također navodi da je riječki EPK projekt pozitivan primjer kako titula Europske prijestolnice kulture može utjecati na ukupni kulturni razvoj, a istaknuta je i činjenica da Rijeka putem EPK stvara novi identitet grada koji počiva na kulturi. Komisija je pozitivnim ocijenila snažnu potporu Grada Rijeke prema projektu, te čestitala na uspješnom i efektivnom korištenju europskih financijskih sredstava u obnovi kulturne infrastrukture.

Pristup komunikacijama i marketingu ocijenjen je kao profesionalan i dobro promišljen, te je pohvaljen vizualni identitet i brending projekta. Daljnja jasnija komunikacija općih poruka EPK projekta, kako prema lokalnoj, tako i prema europskoj javnosti, može postići još veću koherencija programa i specifičnih poruka koje Rijeka želi poslati.

Osim toga, komisija je pohvalila projektni timski rad te sam tim koji se pozitivno nosi s izazovnim situacijama, ali ujedno i istaknula da će ta sposobnost biti izrazito važna za nadolazeću fazu implementacije programa.

Činjenicu da će sljedeće godine Hrvatska predsjedati Europskom unijom, a Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, stručna komisija vidi kao sjajnu priliku za vidljivost Rijeke, EPK projekta i kulture općenito na europskoj razini. U tom konktekstu, pohvaljena je potpora koju projekt dobiva od Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a riječki tim potvrdio je da je suradnja po ovom pitanju već počela nizom najavljenih događaja i konferencija, ali i planiranim susretima koji će se održati prije službenog EPK otvorenja, poput Sastanka Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe.

Izvješće završava zahvalom tvrtki RIJEKA 2020 i uključenim partnerima na predanom radu na projektu Europske prijestolnice kulture te vjerom u uspješnu implementaciju programa.

Članovi stručne komisije zaduženi za praćenje provedbe projekta Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture bili su Sylvia Amann, Cristina Farinha i Agnieszka Wlazel imenovane od strane Europskog parlamenta, Paulina Florjanowicz, Dessislava Gavrilova i Pierre Sauvageot, imenovani od strane Vijeća EU, Beatriz Garcia, Jiří Suchánek i Suzana Žilič Fišer koje je imenovala Europska komisija te Alin Adrian Nica, izaslanik Europskog odbora regija.

Rijeku su predstavljali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, a iz RIJEKE 2020: direktorica tvrtke Emina Višnić, umjetnički director Slaven Tolj, direktorica partnerstava i komunikacija Irena Kregar Šegota, direktorica operativnih i financijskih poslova Iva Grego, te savjetnik za upravljanje brendom Dražen Nikolić.