U sklopu projekta energetske obnove objekata javne namjene koji provodi Grad Rijeka, a koji se financira i sredstvima iz EU fondova, dovršena je energetska obnova četiriju objekata: vrtića Vidrice i Belveder te osnovnih škola Gornja Vežica i Eugen Kumičić.

Do kraja lipnja 2020. godine očekuje se i dovršetak radova na energetskoj obnovi Osnovne škole Pehlin i Muzeja grada Rijeke.

Projekt vrijedan 27,8 milijuna kuna

Gradonačelnik Obersnel je kazao kako ukupna vrijednost energetske obnove ovih šest gradskih objekata iznosi 27,8 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 9,2 milijuna kuna, dok je preostalih 18,6 milijuna kuna osigurao Grad Rijeka putem kreditnog zaduženja.

“Taj relativno nepovoljni odnos proizlazi iz činjenice da Ministarstvo graditeljstva smatra kako mi u primorskim krajevima ne trebamo dobiti onoliku potporu za energetsku učinkovitost koliku dobivaju kontinentalni krajevi. Je to ispravno ili nije, o tome bi se dalo raspravljati. Grad Rijeka prednjači u povlačenju bespovratnih sredstava za energetsku obnovu, ne samo u onom dijelu koji je u nadležnosti grada, nego su i građani prepoznali mogućnosti koje nudi ovaj natječaj odnosno projekti energetske obnove“, kazao je gradonačelnik.

Radovi na energetskim obnovama u osnovnim školama Gornja Vežica i “Eugen Kumičić” obuhvatili su sanaciju vanjske ovojnice izvedbom Etics fasadnog sustava, sanaciju krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije, ugradnju termostatskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata.

U dječjim vrtićima Belveder i Vidrice radovi su obuhvatili sanaciju vanjskih zidova i krova uz povećanje toplinske zaštite, zamjenu vanjske stolarije energetski učinkovitijom, ugradnju termostatskih ventila te ugradnju sustava daljinskog očitanja potrošnje energenata. Također, u vrtiću Vidrice radovi su obuhvatili i plinofikaciju kotlovnice.

Ušteda toplinske energije veća od 50 %

Zahvaljujući energetskoj obnovi ostvarena je projektirana uštede toplinske energije za grijanje od nešto više od 50%. Kod vrtića Vidrice radi se o uštedi od 63%, kod OŠ Eugena Kumičića 67%, dok je kod vrtića Belveder planirana ušteda čak 75%.

Izvođači radova na energetskoj obnovi ovih šest objekata su Jukić-DAM d.o.o. (OŠ Eugen Kumičić, OŠ Pehlin, OŠ Gornja Vežica), BARIĆ-GRADNJA Zadruga za građevinarstvo (vrtić Belveder), Zanatska zadruga Gradin (vrtić Vidrice, Muzej grada Rijeke).

Uz navedenih šest objekata, 2016. godine energetski su obnovljene zgrade osnovnih škola “Nikola Tesla” i “Fran Franković” te vrtići Krijesnica i Turnić.

U 2018. godini energetski su obnovljene osnovne škole Kozala, Pećine, Ivana Zajca, Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtići Kvarner, Podmurvice, Veseljko, Krnjevo i Potok.

Gradu Rijeci su nepovratna EU sredstva odobrena na javnom pozivu „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, koji je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja raspisalo u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“.

Također, temeljem pilot projekta „Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ iz EU fondova financirana je i izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu 15 objekata: OŠ Gelsi, Podmurvice, “Eugen Kumičić”, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine, Pehlin i Kozala te vrtiće Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice. Ukupan iznos izrade projektna dokumentacije od 1.136.500 kuna u potpunosti je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupne investicije Grada Rijeke u energetsku obnovu iznose 96,4 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva od Europskog fonda za regionalni razvoj, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iznose 50,4 milijuna kuna ili 52%, dok je Grad Rijeka osigurao 46 milijuna kuna ili 48%.

Foto: Angela Maksimović

Kalendar događanja

Film
 • 28.11.
 • (20:00)

Premijera filma “Stric”, jednog od najoriginalnijih domaćih filmova

Nakon što je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta, prvijenac autorskog dvojca Andrije Mardešića i Davida Kapca "Stric" premijerno stiže u Art-kino...

Detaljnije

Izložba
 • 28.11. – 15.12.
 • (19:00)

“Posve prirodno” Sanje Ipšić Randić i Melite Sorole Staničić u Galeriji Kortil

Izložba radova dvije riječke autorice rezultat je Nagrade galerije Kortil na 75. godišnjoj izložbi članova HDLU-a Rijeka...

Detaljnije

Književni susret
 • 29.11.
 • (18:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Boris Jokić u poznatom brodogradilišnom prenoćištu

Poznati hrvatski znanstvenik i društveni djelatnik Boris Jokić gost je u programu Gradske knjižnice Rijeka ...

Detaljnije

Promocija
 • 30.11.
 • (18:30)

Predstavljanje knjige “Kvarnerski otoci pješice i biciklom” Lare Černicki i Staše Forenbahera

Lara Černicki i Staša Forenbaher predstavljaju svoju novu knjigu namijenjenu hodačima i biciklistima rekreativcima...

Detaljnije

Predstava
 • 01.12. – 03.12.
 • (18:00)

“Čarobnjak iz Oza” u GKL-u Rijeka

Predstava za djecu „Čarobnjak iz Oza“, redateljice Biserke Kolevske, izvodi se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka...

Detaljnije

Izložba
 • 01.12. – 07.12.
 • (12:00)

Izložba fotografija osoba s invaliditetom “Želim raditi!”

Izložba Društva za istraživanje i potporu u sklopu kampanje senzibiliziranja poslodavaca i drugih dionika na mogućnost rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom...

Detaljnije