Gostima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić.

Čestitajući svim Riječankama i Riječanima Dan grada i blagdan našega zaštitnika, svetoga Vida, gradonačelnik Filipović istaknuo je kako mu je iznimna čast i zadovoljstvo prvi puta govoriti kao riječki gradonačelnik, ali i ujedno osjeća veliku odgovornost.

„U ovih proteklih šest mjeseci, govorio sam o novom ritmu grada, a novi ritam za mene znači da – svjesni što je u našem gradu dobro i kvalitetno – uvijek možemo još bolje. Riječka gradska uprava bit će još efikasnija u novim investicijskim ciklusima, ponajprije kroz digitalizaciju usluga. Povećat ćemo izdvajanja za poduzetništvo u gradskom proračunu i prilagoditi politiku zakupa gradskih poslovnih prostora poduzetnicima. Dovršit ćemo poduzetničku zonu Bodulovo, podržati projekte cjelogodišnjeg turizma i gradnju novih smještajnih kapaciteta najvišeg standarda te snažnije povezati gospodarstvo s progresivnim i inovativnim  riječkim sveučilištem“, kazao je gradonačelnik Filipović, posebno istaknuvši potporu brodogradilištu 3. maj i gradnji nove marine za megajahte u Porto Barošu.

Nastavak započetih investicijskih ciklusa, povećanje ulaganja u sport

Gradonačelnik Filipović naglasio je i važnost prometnih projekata, a osim podrške državnim projektima, najavio je gradnju dvije nove garaže u središtu grada.

„Jedna od njih bit će u sklopu kompleksa Zapadna Žabica. Poučen iskustvom, a i dobro poznatim Murphyjevim zakonom, o tome neću govoriti puno. Bit ću jako zadovoljan, kad i tamo stignu prvi bageri“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Nakon što je Rijeku zauvijek promijenila titula Europske prijestolnice kulture, nastavit će veliki investicijski ciklus u kulturnu infrastrukturu, a u sklopu uređenja art-kvarta Benčić, u još neuređenom Teatrinu, svoje će mjesto naći i Art-kino.

Svjesni što je u našem gradu dobro i kvalitetno – uvijek možemo još bolje – Marko Filipović

Uz velik investicijski ciklus u kulturu, planira se pojačanje sporta i drugih aktivnosti koje potiču zdrav život.

„Do kraja mandata, sportskim klubovima osigurat ćemo značajno više sredstava iz proračuna, a uz pomoć Primorsko-goranske županije zamijenit ćemo umjetnu travu na, uvijek prepunim, riječkim nogometnim igralištima. Za rekreativce tu će biti i uređeni gradski parkovi, kao i šetnice duž cijelog riječkog plažnog pojasa – poput one ispod upravo otvorenog resorta Costabella, investicije vrijedne čak 105 milijuna eura. Nešto dalje, na granici s Opatijom, kamp na Preluku konačno će, ovo ljeto, biti dostupan i otvoren za kupanje i zabavu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Gradonačelnik Filipović: Otvorena, tolerantna i svoja, to je Rijeka novog ritma grada

Izgradnja nove Sveučilišne bolnice i dalje će imati veliku podršku, kao i zadržavanje jakog socijalnog programa.

„U četiri godine koje su pred nama, veliku pozornost posvetit ćemo još boljim uvjetima za mlade, za obitelji, za Riječane i one koji u Rijeku žele doći živjeti i raditi. Privatnim i gradskim investicijama izgradit će se oko 1000 novih stanova. Do kraja mandata, planiram dovršetak gradnje dva toliko potrebna nova gradska vrtića.  Uz sve to, udvostručit ćemo naknade za novorođenu djecu i smanjiti prirez s 15 na 10 posto do 2025. godine, kao novo rasterećenje plaća“, kazao je gradonačelnik Filipović.

S jedne strane biti crveni grad, a s druge strane slaviti kršćanskog mučenika pokazuje širinu Rijeke kao grada različitosti – mons. mr. Mate Uzinić

Zadatak svih komunalnih službi, ali i odgovornost svih građana je povećanje čistoće grada. Za odgoj odgovornih građana vrlo je važan, naglasio je Filipović, građanski odgoj i obrazovanje, koji će se proširiti, ali i – unatoč tome što je Rijeka već sada najtransparentniji grad u Hrvatskoj, čemu je uvelike pridonio otvoreni proračun – daljnje povećanje transparentnosti.

„Otvorena, tolerantna i svoja, to je Rijeka novog ritma grada, to je Rijeka koja udara ritam drugima“, zaključio je gradonačelnik Filipović.

Nadbiskup koadjutor Uzinić: Nadam se da će sv. Vid i u budućnosti biti nadahnuće Riječanima

Čestitavši novoizabranom gradonačelniku sa zamjenicima te novim gradskim vijećnicima, riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić istaknuo je kako je zanimljivo da se grad koji se često naziva crvenim gradom, povezujući Rijeku s lijevom političkom opcijom, ima za svog nebeskog zaštitnika sv. Vida, kršćanskog mučenika.

„To nosi određene poruke koje Rijeku više nego ga crvenim gradom povezuje s onim nazivima kojima Rijeka voli sebi tepati – gradom tolerancije i lukom različitosti. Jer biti s jedne strane crveni grad, a s druge strane slaviti kršćanskog mučenika pa i nadahnjivati se na njegovom primjeru pokazuje tu širinu Rijeke kao grada različitosti“, kazao je nadbiskup koadjutor Uzinić.

Naglasio je kako Rijeku kao grad tolerancije i različitosti sa sv. Vidom povezuje i činjenica da je on kršćanski mučenik i kao takav žrtva netolerancije, jer netko nije prihvaćao njegovu vjeru.

„I zato je za Rijeku i za Riječane, za Riječku nadbiskupiju, kroz svoju prošlost bio, a nadam se da će nastaviti biti i u budućnosti ne samo zagovornik, zaštitnik, nego i nadahnuće za svjedočenje viših vrijednosti, za trošenje života u brizi za druge kako bi naš grad doista bio onakvim kakvim ga svi želimo, mjesto različitosti gdje svi imaju prostor dostojanstveno živjeti“, poručio je nadbiskup koadjutor Uzinić.

Nakon uvodnih govora, nagrade dobitnicima javnih priznanja uručili su gradonačelnik Filipović, dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel te dosadašnji predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat.

Gradonačelnik Filipović uputio je čestitke svim dobitnicima gradskih priznanja.

„Svojim radom i znanjem, svojim sposobnostima, vrijednostima i izvrsnošću, to su ljudi koji, svakoga dana, Rijeku guraju naprijed i čine je boljim i drugačijim gradom. Ponosni smo što imamo takve ljude“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Nagrade za životno djelo – Ivanu Devčiću i Orlandu Rivettiju

S obzirom na životna postignuća te doprinos u dugogodišnjem radu i promicanju ugleda i interesa Grada, ove su godine iznimno dodijeljene dvije nagrade za životno djelo – sportskom novinaru Orlandu Rivettiju, preminulom protekle godine, za izniman dugogodišnji doprinos razvoju sporta, novinarstva i humanitarnog djelovanja te promociju Grada Rijeke te riječkom nadbiskupu mons. dr. sc. Ivanu Devčiću za otvoreni dijalog s društvom, prosvjetom i znanošću, pastoralom, socijalom i ekumenizmom, kojim je zadužio Rijeku trajnim darom.

Orlando Rivetti se u 50 godina bavljenja novinarstvom etablirao kao vodeći kroničar sportskih događaja u Rijeci i na Kvarneru te kao jedan o najvažnijih nogometnih i košarkaških komentatora, odnosno kolumnista u Hrvatskoj. Bio je svojevrsni sportski i novinarski brend, ali i simbol Rijeke i promotor riječkog sporta. Kako stoji u obrazloženju, jedan od najtočnijih opisa Orlandovog utjecaja i rada stoji na službenoj stranici Hrvatskog zbora sportskih novinara: „Orlando Rivetti je jedan od posljednjih predstavnika klasičnog hrvatskog sportskog novinarstva, onog zbog kojeg smo zavoljeli sport i počeli se baviti sportskim novinarstvom“. U njegovo ime nagradu je preuzeo njegov sin, Igor Rivetti.

Svima želim da budete ‘stvaraoci osmoga dana’, kako bi rekao ruski filozof Nikolaj Berdjajev, tj. nastavljači Božjeg stvaralačkog djela u svijetu – mons. Ivan Devčić

U obrazloženju nagrade nadbiskupu Ivanu Devčiću stoji kako je pregršt razloga za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade Grada Rijeke za životno djelo, „ali prvenstveni je razlog njegova čovječnost, nenametljivost i potpuna odanost prenošenju poruke o Iskonu, Jedinstvu i Smislu svih stvari“ te se dodaje:

„Otvoren je za dijalog i s onima koji drugačije misle i vjeruju jer smatra da samo tako Crkva može do kraja ostvariti svoje poslanje, podupire i aktivno sudjeluje u gradskim ekumenskim i međureligijskim programima i manifestacijama. Jasna je i otvorena njegova suradnja s županijskim, gradskim i općinskim vlastima, sveučilišnom zajednicom, svijetom kulture, gospodarstva i ostalim bitnim čimbenicima društvenog života grada Rijeke i primorsko-goranskoga kraja, a ta suradnja i otvorenost najbolje je potvrđena organizacijom i domaćinstvom posjeta pape Ivana Pavla II u Rijeci u lipnju 2003. godine.“

Zahvalivši se na dodijeljenoj nagradi u ime svih ovogodišnjih dobitnika, nadbiskup Devčić, uz poseban spomen na Orlanda Rivettija.

„Svima nagrađenima i svima ovdje prisutnima želim da u skladu sa svojim mogućnostima na mjestima gdje živite i radite budete ‘stvaraoci osmoga dana’, kako bi rekao ruski filozof Nikolaj Berdjajev, tj. nastavljači Božjeg stvaralačkog djela u svijetu. A to čovjek najbolje čini stvarajući kulturu, koja je povezana s kultom, tj. sa štovanjem Boga kroz kult, koji je autentičan samo ako prelazi u kultiviranje svijeta i međuljudskih odnosa“, poručio je mons. Devčić.

Dobitnici godšnjih nagrade - Velid Đekić, Damir Čargonja Čarli , Slaven Tolj, izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović i izv. prof. dr. sc. Marko Medved

Dobitnici godšnjih nagrade – Velid Đekić, Damir Čargonja Čarli , Slaven Tolj, izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović i izv. prof. dr. sc. Marko Medved

Zlatne plakete “Grb Grada Rijeke” i godišnje nagrade

Također, dodijeljene su i Zlatne plakete „Grb Grada Rijeke“ te godišnje nagrade. Tako su Zlatnu plaketu „Grb Grada Rijeke“ dobili Ivo Usmiani za izniman doprinos u kontinuiranom stvaranju novih vrijednosti u farmaceutskom poslovanju te povezivanju poduzetništva, znanosti i kulture, Udruga za razvoj visokog školstva Universitas za izniman doprinos u dvadesetogodišnjoj javnoj djelatnosti na unapređivanju visokog obrazovanja, prof. dr. sc. Neda Vitezić za dugogodišnji znanstveni i stručni doprinos razvoju ekonomike poduzeća posebno kontrolinga, kao i unapređenju ekonomike javnog zdravstva, mr. sc. Ivan Vukić za unapređivanje odgojno-obrazovnog rada i iznimnu posvećenost odgoju i obrazovanju generacija učenika Grada Rijeke, Kulturno-umjetnička udruga „Jeka Primorja“ Rijeka za 50 godina djelovanja u području glazbenog amaterizma i očuvanja glazbene baštine te Antonio Mozina za izniman doprinos glazbenoj umjetnosti i promicanju ugleda Grada Rijeke.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su Velid Đekić za doprinos poznavanju riječke kulturne baštine i njezinu promoviranju, Damir Čargonja Čarli za izniman doprinos očuvanju identiteta grada kroz poticanje riječke nezavisne scene, suvremene umjetnosti i kulture, Slaven Tolj za umjetnički doprinos projektu Rijeka 2020 – EPK, a posebno za svečanost otvorenja u Riječkoj luci, izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović za istaknuti doprinos istraživanjima u području informacijskih znanosti usmjerenim na dobrobit zajednice te izv. prof. dr. sc. Marko Medved za kapitalno izdanje o riječkim Augustincima kojim nadopunjuje identitet grada Rijeke.

U prigodnom glazbenom programu sudjelovali su Balet HNK Ivana pl. Zajca koji je izveo plesnu točku iz baleta „Plamteća voda“, Medea Market Sindik i Mateo Žmak koji su izveli skladbe „Ima jedan svijet“ i Najdraža Rijeko“ te nacionalna dramska prvakinja Olivera Baljak koja je izvela monolog iz Nušićeve „Gospođe ministarke“.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije