U nedjelju, 14. lipnja u Delnicama bilo je živo: program „Tajne Lujzijane“, nastao u sklopu programskog pravca 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, tijekom cijelog dana ponudio je mnoštvo zanimljivih događaja.

Programi nastali u suradnji s brojnim umjetnicima domaće i inozemne kulturne scene nude i nešto više od jednodnevne kulturne ponude. Naime, osim što nakon „Tajni Lujzijane“ ostaju trajne instalacije u prostoru, puno je važniji ono nematerijalno, teško uhvatljivo, ali ipak živo materijalno nasljeđe – povećanje kvalitete života u manjim sredinama, afirmiranje lokalnih umjetnika i još jače veze cijele lokalne zajednice.

Druženje s umjetnicima u Dnevnom boravku Delnice

Druženje s umjetnicima u Dnevnom boravku Delnice

U ovom slučaju Delnica, koje su svoj program započele u Narodnoj knjižnici i čitaonici Delnice, koji je ujedno i Dnevni boravak susjedstva Delnice. U njemu su se posjetitelji imati priliku družiti se s umjetnicima uključenim u program, ali i pogledati multimedijalnu izložbu „Transformation Incubator“ nastalu u sklopu jednog od trenutno najvećih EU kulturnih projekta Centriphery.

Svi umjetnici uključeni u projekt Centriphery pripremaju kutiju koja predstavlja njihov umjetnički rad nastao u sklopu projekta. Kutije su interaktivne, zamišljene su da posjetitelji mogu listati, uzeti u ruke i razgledati sadržaj kutija, kako bi se prenio doživljaj s drugih lokacija. Delničku kutiriju napunili su finski umjetnici Anna-Marie Karvonen i Tatu Nenonen te Delničanin Matija Kezele. Do otvaranja susjedstva Mrkopalj moći će se pogledati u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Delnicama, a onda odlazi u drugu zemlju sudionicu projekta.

Umjetničke instalacije i audio priče u spilji Malenica i Bakarčevom slapu

Umjetnici koji su pripremili delničku kutiju u sklopu susjedstva Delnice sudjelovali u svojevrsnom otkrivanju i tustičkoj varorizaciji prirodnih ljepota Gorskog kotara. Radi se o spilji Malenica u Crnom lugu i Bakarčevom slapu u Delnicama, na kojima će biti realizirana dva projekata.

„Kartografijom divljine“, u izvedbi umjetnika Damjana Kovača i Marka Burića, otkrivaju se vizure šuma Gorskog kotara i skrivenih prirodnih ljepota. Umjetničke instalacije u prostoru divljine, nastale od prirodnih materijala predstavljaju skrivena mjesta idealna za susret prirode i čovjeka i pružaju posjetiteljima boravak u netaknutoj prirodi Gorskog kotara. Neinvazivne intervencije u prostoru divljine omogućuju otkrivanje tajnih lokaliteta uz Lujzijanu, stavljajući naglasak na prirodne ljepote i njihov potencijal u suvremenom načinu života.

Kartografija divljne u sklopu programa Tajne Lujzijane

Kartografija divljne u sklopu programa Tajne Lujzijane

Karvonen, Nenonen i Kezele istražili su pak mitove i legende Delničkog kraja, koji čine ishodišnu točku njihova umjetničkog rada i zabilježili ih u „Delničke priče“ koje će svaki posjetitelj lokaliteta „Kartografija divljine“ moći čuti i doživjeti kroz multimedijalni audio zapis u QR kodu smješten na lokacijama u prirodi.

Dok će umjetničke instalacije „Kartografije divljine“ ostati kao trajni postav u prirodi, „Delničke priče“ se mogu poslušati od 14. lipnja do 14. rujna. Posjetitelji lokacije mogu samostalno obići, a do njim mogu doći uz pomoć koordinata: Bakarčev slap (45°24’33.9”N 14°48’56.2”E) te spilja Malenica (45°25’12.0”N 14°41’46,2”E).

Otvaranje susjedstva Delnice predstavom „I-Lujzijana magic show“

Središnji dio programa bilo je večernje svečano otvaranje programa susjedstva Delnice uz praizvebu I-Lujzijana Magic Showa. Predstavu I-Lujzijana magic show režirao je i koreografiju osmislio Branka Žak Valenta, a nastala je u koprodukciji Kotar teatra i teatra Trafik. Prva predstava u profesionalnoj kazališnoj produkciji koja je inspirirana životom u Gorskom kotaru izazvala je veliko zanimanje publike koja je pohodila Radnički dom.

I-Lujzijana magic show

Svečanom otvorenju prisustovali su i direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota te zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Nositelji inicijative su Kotar teatar, Turistička zajednica grada Delnica i Grad Delnice.

Kalendar događanja

Sajam
 • 20.06. – 21.06.
 • (16:00)

Sajam studentskih radova u galeriji SKC

Uz raznovrsnu ponudu crteža, grafike, printeva, tekstila, slikarskih i kiparskih radova, organizirano je i crtanje portreta uživo. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Promocija
 • 21.06.
 • (19:00)

Ljetna priča iz Benčića: predstavljanje strip-trilera “Abadon” Mihaela Bađuna i Denisa Vedaka

Razgovor s autorima stripa koji prati dvojicu policijskih inspektora u lovu na serijskog ubojicu, samoprozvanog Abadona – anđela bezdana...

Detaljnije

Film
 • 21.06.
 • (21:30)

Otvorenje Ljetnog Art-kina uz premijeru filma “Šume, šume”

Film Šume, šume traga za skrivenim ženskim principima, formama i značenjima u pričama koje znamo, koje mislimo da znamo i koje tek trebamo saznati – i kojima diže spomenik ...

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Panel
 • 22.06.
 • (10:00)

Panel „Mladima je mjesto u politici?“

Panel je dio projekta „Izbori se“, koji provodi Udruga "Delta" u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradom Opatija i Gradom Križevci....

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koreografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije