Izložba Usijano more, središnja izložba programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, koja naglasak stavlja na nove nevidljive ekonomije koje se vežu uz more, ušla je u posljednji tjedan u kojem će biti dostupna svim znatiželjnicima. Naime, izložba koja je od kraja kolovoza postavljena u prostoru Exporta na Delti, može se razgledati još samo do subote 31. listopada 2020.

U posljednjem tjednu, zbog velikog interesa, publici su na raspolaganju čak tri termina u kojima je organizirano besplatno stručno vodstvo izložbom.

U srijedu, 28. listopada vodstvo će se održati u 18.00 sati, kada će posjetitelje kroz izložbu voditi Ivana Katić, producentica izložbe i voditeljica projekata u udruzi Drugo more.

Vodstva kroz izložbu organiziraju se i u subotu 31. listopada kada je i zadnji dan izložbe. U 17.00 sati posjetitelje vodi Ivana Katić, a u 19.00 sati Davor Mišković, direktor udruge Drugo more i voditelj programa Dopolavoro.

S obzirom na važeće mjere za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u izložbenom prostoru i na vodstvu je ograničen, stoga su prijave do popunjenja mjesta obavezne na e-mail adresu: info@drugo-more.hr. Pri prijavi je potrebno naznačiti željeni dan i termin posjeta izložbi uz stručno vodstvo.

Posjetitelji se pozivaju na poštivanje mjera: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti ne preporučuje se dolazak na događanje.

Vodstvo je besplatno, uz ulaznicu čija je pojedinačna cijena 30 kuna. Ulaz je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi umjetničkih i arhitektonskih strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Izložba Usijano more, čija je kustosica Inke Arns, na više od 1000 kvadrata Exportdrva, predstavlja radove petnaest umjetnika svjetskoga glasa koji se bave neuobičajenim i radikalnim pojavama, primjerice neobičnim Amazonovim trgovinama, poslovima čišćenja podataka koje korporacije dodjeljuju vanjskim tvrtkama, rudarenjem na velikim dubinama, podizanjem razine mora, skrivenim offshore oazama, mračnim carstvima amaterske pornografije, odnosno – „morem rada“.

Na izložbi su predstavljeni nagrađivani i međunarodno priznati umjetnici i skupine: Aram Bartholl, Ursula Biemann, DISNOVATION.ORG, Jacob Hurwitz-Goodman, Daniel Keller, Steffen Köhn, Lawrence Lek, Rebecca Moss, Jenny Odell, Elisa Giardina Papa, Lisa Rave, Marie Reinert, Tabita Rezaire, RYBN, Sebastian Schmieg i Hito Steyerl.