Susjedstvo Kostrena, jedno od 27 sujedstava Europske prijestolnice kulture, u četvrtak je imalo svoj dan. Program pod nazivom U potrazi za srcem Kostrene, koji je baš poput života mnogih Kostrenjana isprepleten morem i pomorstvom, okupio je publiku svih generacija.

Dnevni dio manifestacije održan je u Dnevnom boravku susjedstva Kostrena tj. u Narodnoj čitaonici u Kostreni sv. Luciji. Tamo su se  pričale priče o pomorstvu, pomorcima i njihovim obiteljima. Duga tradicija pomoraca i kapetana s područja Kostrene stvorila je potrebu za propitkivanjem, istraživanjem, razumijevanjem specifičnog načina života i profesije koja podrazumijeva duga razdoblja odsustva.

Dan susjedstva Kostrena

Sudionici programa Dnevnog boravka Kostrena bili su Bratovština sv. Nikole u Kostreni Sv. Barbara, Dječji vrtić „Zlatna ribica“, Ekoregija Kostrena, Katedra Čakavskog sabora Kostrena, Likovna udruga „Veli pinel“, Narodna knjižnica Kostrena, Udruga „Projekt +/- 60“, Udruga antifašista i antifašističkih boraca Kostrene, Udruga pomorskih kapetana i Udruga za kreativno stvaralaštvo „Vali“.

Na istom mjestu održano je i predstavljanje europskih partnera susjedstva Kostrena – Občine Selnica ob Dravi iz Slovenije koji su se sa susjedstvom Kostrena povezali kako bi razmijenili iskustva i u području kulture i po pitanju dislociranosti upravljanja imovinom koja lokalitetom pripada zajednici, a povijesno-gospodarskim slijedom državi.  

Večernji, glavni dio programa U potrazi za srcem Kostrene održan je na Trgu sv. Barbare, svečanim otvorenjem i preuzimanjem vremenske kapsule susjedstva Kostrena od susjedstva Gomirje. U programu su sudjelovali načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, voditeljica tima susjedstva Kostrena Borka Reljac i voditeljica tima susjedstva Gomirje Nikolina Kosanović. 

Nakon otvorenja, 3D videomapping projekcijom predstavljena je Kuća kostrenskih pomoraca, umjetnička ideja u formi videomapiranja na pročelju zgrade stare škole “Sv. Barbara”, za koju su zaslužni Branka Kržik Longin, autorica teksta koji prati projekciju, zatim pripovjedači pomorski kapetani Branimir Šoić, Igor Stipanović i Tomislav Tijan te kreativni tim koji je projekciju i izradio: AKA tim d.o.o., Centar kulture Kostrena, Osam d.o.o. i Visualia d.o.o.

Uz 3D video mapping posebno je zanimljivo bilo otvorenje izložbe Brod Kostrena u luci Santo Domingo, novinarke Ljubice Letinić, u prostorijama Bratovštine Sv. Nikole na trgu Sv. Barbare.

Izložba o pomorskom putovanju i kapetanskoj tradiciji

Brod Kostrena u luci Santo Domingo prostorna je multimedijalna izložba s naglaskom na audio mediji, kojim se usmjerava pažnja na slušanje. Specifičnim razmještajem predmeta i zvučnih zapisa konstruirana je priča o pomorskom putovanju i kostrenskoj kapetanskoj tradiciji.

Novinarka Ljubica LetinićIzložbu čini skup artefakata i memorabilija s pomorskih putovanja uz audio zapise dojmova petorice kostrenskih kapetana o cjeloživotnom iskustvu mora i upravljanju posadom broda, o obiteljskim tradicijama i zamkama koje taj poziv sa sobom nosi.
Ljubica Letinić razgovarala je s pripovjedačima: lučkim kapetanom dr.sc. Darkom Glažarom te pomorskim kapetanima: Igorom Stipanovićem, Branimirom Šoićem, Tomislavom Tijanom i Berislavom Vranićem.

Izložba Brod Kostrena u luci Santo Domingo moći će se razgledati do 30. kolovoza, svakim danom između 16 i 20 sati, a publika do audio zapisa dolazi pomoću postavljenih QR kodova, s time da se posjetiteljima preporučuje donijeti vlastite slušalice za mobitel kojim će učitavati kodove. 

Večer je završila nastupom mlade kostrenske pjevačice Lucije Stipanović i druženjem okupljenih na Trgu sv. Barbare.

Nositelj inicijative programa U potrazi za srcem Kostrene je Općina Kostrena, koja je ujedno I financijski podržala manifestaciju. Partner im je Centar kulture Kostrena, dok je europsko susjedstvo susjedstva Kostrena Občina Selnica ob Dravi u Sloveniji.

Kalendar događanja

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (20:00)

Premijera predstave „Everything falls in place“

Nova predstava Umjetničke organizacije Kabinet usmjerava se na dublje razumijevanje kompozicijskih procesa kreacije izvedbe...

Detaljnije

Izložba
 • 24.09. – 15.10.
 • (18:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije

Predstava
 • 24.09. – 25.09.
 • (17:30)

Predstava za djecu “Srce veće od mene samog”

Topla i dirljiva priča redateljice Tamare Kučinović smještena u svijet životinja, koja se bavi strahom od emocija, posebno danas u vremenu obilježenom pandemijom...

Detaljnije

Prezentacija
 • 25.09.
 • (17:00)

Online predstavljanje slikovnice „Moje mjesto pod suncem“

"Inspirativna ideja, malo razgovora i trud da se uskladi crtež i riječi - i eto slikovnice Moje mjesto pod suncem“, riječi su autora Mirka Ilića, Slavenke Drakulić i Rujane Jeger o slikovnici koja će se predstaviti online putem ...

Detaljnije

Konferencija
 • 27.09. – 29.09.
 • (00:00)

Međunarodna konferencija i filmski program o Pokretu nesvrstanih

Na konferenciji koja će se prenositi i online sudjelovat će predavači Vijay Prashad, Sara Salem, Budimir Lončar i Tvrtko Jakovina...

Detaljnije

Izložba
 • 29.09.
 • (14:00)

Fiumare: Dan otvorenih vrata izložbe torpeda s radionicom za djecu

Muzej grada Rijeke, u sklopu festivala Fiumare, poziva na besplatni obilazak izložbe riječkih torpeda u željezničkom skladištu na Žabici...

Detaljnije