Izložbom u povodu Dana grada i blagdana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, nastoji se ukazati na umjetničko bogatstvo glavne crkve Riječke nadbiskupije i metropolije, a koja upravo ove godine obilježava i zlatni jubilej, 50. obljetnicu od njezine uspostave. Na 20 plakata s fotografijama umjetnina i popratnim legendama, nastojalo se predstaviti najvrednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela.

Otvorenju izložbe prisustvovali su nadbiskup riječki i metropolit mons.dr. Ivan Devčić, vatikanski dužnosnik Kristof Zielinski, rektorica Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, rektor katedrale sv. Vida mons.mr. Matija Matičić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dekanica Filozofskog fakulteta te izv. prof.dr.sc. Ines Srdoč-Konestra.

50. obljetnica Riječke nadbiskupije i metropolije

Nadbiskup Devčić istaknuo je kako se ova izložba otvara ne samo u sklopu Dana sv. Vida, već i uspostave metropolije sa sjedištem u Rijeci, događaja koji je prije 50 godina izazvala veliko oduševljenje.

„Ona je značila okupljanje katolika u logičnu teritorijalnu cjelinu koja je još od prije Drugog svjetskog rata bila razdijeljena na više strana. Nova metropolija obuhvaćala je područje unutar granica današnje Republike Hrvatske od krajnjeg zapada u Istri do Korduna na istoku i Zrmanje na jugu, a sačinjavale su je novoosnovana Riječko-senjska nadbiskupija, Krčka
biskupija te Porečka i Pulska biskupija“, kazao je nadbiskup Devčić, istaknuvši kako je uspostavljanje metropolije prije pola stoljeća predstavljalo zajedništvo, otvorenost jednih za druge i solidarnost, vrijednosti koje se nastoje promovirati i danas.

Barokna Rijeka

Izložbu je prezentirao izvanredni profesor dr. sc. Damir Tulić s Odjeka za povijest umjetnosti Filozofskog Fakulteta u Rijeci. Naime, izložba je dio znanstveno – istraživačkog projekta „Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke“ za mlade istraživače Sveučilišta u Rijeci, čiji je voditelj izvanredni upravo profesor Tulić.

Rektorica Prijić Samaržija i dekanica Srdoč-Konestra naglasile su kako je ova izložba važna zbog mogućnosti da znanstvena dostignuća doprinesu prezentaciji kulturne baštine široj javnosti.

Gradonačelnik Obersnel kazao je kako je u sklopu Dana sv. Vida Grad Rijeka u suradnji s brojnim partnerima pripremio niz programa čiji je cilj poticanje građana da se upoznaju s ljepotama našeg grada, koje možda u svakodnevnom životu ne primjećuju. Tako su Riječani imali priliku sudjelovati u šetnji Starim gradom, noćnim razgledom grada ili razgledu katedrale sv. Vida, a s tim ciljem je pripremljena i izložba o blagu katedrale.

Umjetnički predmeti

„Za sada zainteresirani građani mogu pogledati samo fotografije nekih od umjetničkih predmeta, koji nisu uvijek dostupni široj javnosti. Nadamo se da bi se mogao pronaći prostor u Rijeci za osnivanje Muzeja sakralne baštine, u kojem bi se baština katedrale, ali i nekih drugih sakralnih prostora, mogla kvalitetno prezentirati javnosti“, kazao je gradonačelnik
Obersnel.

Na glavnom plakatu kojim se najavljuje izložba nalazi se kip sv. Vida, koji u ruci drži Rijeku, a izradio ga je 1717. godine Paolo Zuliani. Na izložbi se jedan pored drugoga mogu pronaći izvorni nacrt katedrale te nacrt s nadogradnjom, a kako je dograđena crkva bila dvostruko viša od izvorne, dominirala je vizurom Rijeke. Obložena skupocjenim kamenom i mramorom jedina je crkva kružna oblika iz baroka u Hrvatskoj.

Na fotografijama se mogu pogledati detalji blaga katedrale, koje je inače vidljivo iz daljine, poput profila čudotvornog raspela i krune na Isusovoj glavi ili dekoracija na glavnom portalu katedrale, prezentirani su i brojni umjetnički predmeti, od skupocjenih tkanina do liturgijskog posuđa i relikvija.

Izložba, koja se može pogledati do 21. lipnja, realizirana je uz pomoć Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.