U galeriji Filodrammatice otvorena je izložba “MikoMitologije: Mit o Raskidu” slovenske novomedijske umjetnice” Saša Spačal, a riječ je o zanimljvoj biotehnološkoj umjetničkoj instalaciji koja tematizira veze između gljiva.

MikoMitologije (grč. mykes, “gljiva” + mythología, “priča”) je serija ontogenetskih mitoloških priča, video eseja i strojeva, u kojoj umjetnica Saša Spačal istražuje višeslojno pitanje: kako gljive mogu pomoći čovječanstvu u zamišljanju novih mogućnosti međusobno isprepletenog života zajednice u ruševinama kapitalizma.

Što mi možemo naučiti od gljiva i njihove povezanosti

Što mi možemo naučiti od gljiva i njihove povezanosti?

Kao spekulativno umjetničko istraživanje, “MikoMitologije” se ne bave samo time kako podzemne mreže gljiva mogu podučavati ljude, već i kako suvremene tehnologije definiraju sustave znanja i učenja koje ljudi primaju.

Prvi mit iz serije, Mit o Raskidu, premijerno je predstavljen u listopadu 2020. godine u KID Kibla u Mariboru. Kako se navodi u opisu izložbe, “mikomitološki strojevi” izrađeni su kako bi prodirali u podzemni tok iz kojeg s hranjivim tvarima izviru i brojne priče. Prodirući iz mreže micelija zajedno s prijeko potrebnim nutrijentima, priče su bile posvuda, bez obzira na mjesto u toku na kojem se prikupljao uzorak. U mnoštvu šapata, neke su priče zvučale isto dok su curile iz hifa u većim i manjim komadima: gotovo kao repetitivna mantra, koja zbog brojnih grešaka i izmjena nikada nije u potpunosti ista. Baš poput dalekog sjećanja zujeće mašine.

“MikoMitologije” u galeriji “Filodrammatica” ostaju otvorene do 11. prosinca, od ponedjeljka do subote, od 17 do 20 sati.