Balthazarov Uragan od sada je dostupan svoj djeci Rijeke, kao i njihovim malim-velikim gostima, koji na ovoj popularnoj šetnici zastanu zbog igre i zabave.

Ovo igralište, koje vrlo lako zaokupi različita osjetila, osmislio je kreativni studio “Benussi & the Fish” i to ne slučajno tik do starog broda koji krije mnoge zanimljive priče. Naime, lokacija je odabrana upravo kako bi se skrenula pažnja na jedinstveni pogled na Rijeku. Jer, baš su taj pogled i atmosfera lučkog grada poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada iz poznatog crtića Profesor Balthazar.

Balthazarov Uragan na Molo longu

Za stari parobrod Uragan koji je sagrađen prije otprilike 130 godina i koji je neko vrijeme bio prepušten sam sebi, nakon spašavanja iz luke Porto Baroš u kojoj se utopio uslijed nevremena, ovo je svakako novi, važan početak. Brod oplemenjen dječjim igralištem, uz pogled na najdraži grad, širom raširenih ruku od sada pa nadalje očekuje svu veselu djecu.

U programu svečanog otvorenja sudjelovali su direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, umjetnica kreativnog studija “Benussi & the Fish” Dorja Benussi, predsjednik Programskog savjeta Poslovnog kluba PartneRi Jakov Karmelić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Balthazarov Uragan na Molo longu

Nakon kratkog protokola, program je, osim igrom na samom Balthazarovom Uraganu, nastavljen na dvije lukobranske lokacije. Kod samog broda tj. iza zgrade Dezinskecije distanciranim plesnjakom za male i velike, uz DJ-a Sunn Matta te uz radionicu vezanja brodskih čvorova u organizaciji riječkog Pomorskog fakulteta.

Ispod dizalica na Molo longu u isto su vrijeme održana i dva showa Tower Cirkusa Toboganiusa, u kojem su i djecu i odrasle ponovno oduševili Marko The Clown, Nives Soldičić i Otto il Bassoto.
U cijeli program, valja istaknuti, publiku su uveli sjajni polaznici radionice Uradi sam i tradicionalnih instrumenata, koja je na ovogodišnjem Toboganu održana pod vodstvom Zorana Majstorovića.

Balthazarov Uragan na Molo longu

Također, pod svim mjerama zaštite od COVIDA19, uzvanici i publika mogli su tijekom večeri uživati u dvije Antiturističke ture brodom, vozeći se riječkim akvatorijem. Bilo je to posebno izdanje programa koji je na otvorenju Europske prijestolnice kulture polučio izuzetan uspjeh i interes. Autor ovog projekta Žak Valenta ovog ju je puta vodio zajedno s Elenom Brumini i sudeći prema interesu publike, tura bi vrlo lako mogla postati sastavni dio riječke kulturne ponude.

Balthazarov Uragan nastao je kao suradnja EPK programa Dječja kuća te Slatko i slano, organizatori su DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci i RIJEKA 2020, a osmišljavanje i realizaciju ove instalacije financijski je omogućio Poslovni klub PartneRi. Partneri projekta su i Lučka uprava Rijeka, Pomorski fakultet, prof. dr. sc. Robert Mohović, Ultra link, Zagreb film i Caparol.

Dječji festival Tobogan Europske prijestolnice kulture i ove su godine zajedničkim snagama organizirali RIJEKA 2020, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Vijeće mladih Benčić, a financijski su ga podržali Tower Center Rijeka, Jadrolinija i Poslovni klub PartneRi.

Kalendar događanja

Izložba
 • 24.10. – 23.01.
 • (10:00)

“51000 Balthazargrad” u riječkom MMSU-u

U Rijeci se otvara velika, vesela i šarena izložba koja će razgaliti srca malih i velikih posjetitelja, svih koji poštuju srce i izumiteljski nerv nezaboravnog Profesora Balthazara...

Detaljnije

Festival
 • 26.11. – 29.11.
 • (18:00)

Međunarodni studentski filmski festival STIFF

STIFF se od 26. do 29. studenog održava u Art-kinu te prvi put i online. Gledatelji iz cijelog svijeta moći će pogledati 40 filmova iz 20 zemalja...

Detaljnije

Koncert
 • 26.11. – 27.11.
 • (19:30)

Večer ruske glazbe – „Musorgski, Prokofjev, Čajkovski“

Simfonijski koncert “Musorgski, Prokofjev, Čajkovski” izvodit će se dvije večeri za redom, s tim što će prve biti dodijeljena i nagrada publike...

Detaljnije

Predstava
 • 26.11. – 29.11.
 • (19:00)

Periskop Outro donosi novocirkusku predstavu „Salto Mortale“

Novocirkuska predstava „Salto Mortale“ u Exportu će se izvesti tri puta, u 19, 20 i 21 sat, u sklopu Festivala suvremenog plesa i novog cirkusa – Periskop 2020 ...

Detaljnije

Projekcija
 • 01.12. – 07.12.
 • (17:00)

Riječka premijera filma “Kumek” Darija Juričana

Film o kojem govori cijela Hrvatska konačno stiže na veliko platno Art-kina, 1. prosinca u dvostrukom terminu prikazivanja....

Detaljnije

Predstava
 • 21.11. – 06.12.
 • (23:30)

Online predstava ‘Labirint’

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo....

Detaljnije