Balthazarov Uragan od sada je dostupan svoj djeci Rijeke, kao i njihovim malim-velikim gostima, koji na ovoj popularnoj šetnici zastanu zbog igre i zabave.

Ovo igralište, koje vrlo lako zaokupi različita osjetila, osmislio je kreativni studio “Benussi & the Fish” i to ne slučajno tik do starog broda koji krije mnoge zanimljive priče. Naime, lokacija je odabrana upravo kako bi se skrenula pažnja na jedinstveni pogled na Rijeku. Jer, baš su taj pogled i atmosfera lučkog grada poslužili kao inspiracija za izgled Balthazargrada iz poznatog crtića Profesor Balthazar.

Balthazarov Uragan na Molo longu

Za stari parobrod Uragan koji je sagrađen prije otprilike 130 godina i koji je neko vrijeme bio prepušten sam sebi, nakon spašavanja iz luke Porto Baroš u kojoj se utopio uslijed nevremena, ovo je svakako novi, važan početak. Brod oplemenjen dječjim igralištem, uz pogled na najdraži grad, širom raširenih ruku od sada pa nadalje očekuje svu veselu djecu.

U programu svečanog otvorenja sudjelovali su direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, umjetnica kreativnog studija “Benussi & the Fish” Dorja Benussi, predsjednik Programskog savjeta Poslovnog kluba PartneRi Jakov Karmelić, rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić te riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Balthazarov Uragan na Molo longu

Nakon kratkog protokola, program je, osim igrom na samom Balthazarovom Uraganu, nastavljen na dvije lukobranske lokacije. Kod samog broda tj. iza zgrade Dezinskecije distanciranim plesnjakom za male i velike, uz DJ-a Sunn Matta te uz radionicu vezanja brodskih čvorova u organizaciji riječkog Pomorskog fakulteta.

Ispod dizalica na Molo longu u isto su vrijeme održana i dva showa Tower Cirkusa Toboganiusa, u kojem su i djecu i odrasle ponovno oduševili Marko The Clown, Nives Soldičić i Otto il Bassoto.
U cijeli program, valja istaknuti, publiku su uveli sjajni polaznici radionice Uradi sam i tradicionalnih instrumenata, koja je na ovogodišnjem Toboganu održana pod vodstvom Zorana Majstorovića.

Balthazarov Uragan na Molo longu

Također, pod svim mjerama zaštite od COVIDA19, uzvanici i publika mogli su tijekom večeri uživati u dvije Antiturističke ture brodom, vozeći se riječkim akvatorijem. Bilo je to posebno izdanje programa koji je na otvorenju Europske prijestolnice kulture polučio izuzetan uspjeh i interes. Autor ovog projekta Žak Valenta ovog ju je puta vodio zajedno s Elenom Brumini i sudeći prema interesu publike, tura bi vrlo lako mogla postati sastavni dio riječke kulturne ponude.

Balthazarov Uragan nastao je kao suradnja EPK programa Dječja kuća te Slatko i slano, organizatori su DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci i RIJEKA 2020, a osmišljavanje i realizaciju ove instalacije financijski je omogućio Poslovni klub PartneRi. Partneri projekta su i Lučka uprava Rijeka, Pomorski fakultet, prof. dr. sc. Robert Mohović, Ultra link, Zagreb film i Caparol.

Dječji festival Tobogan Europske prijestolnice kulture i ove su godine zajedničkim snagama organizirali RIJEKA 2020, Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti te Vijeće mladih Benčić, a financijski su ga podržali Tower Center Rijeka, Jadrolinija i Poslovni klub PartneRi.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije