U sklopu subotnjeg programa u prostoru riječke ribarnice, koje je poslužilo kao mjesto inspiracije koautora zbirke Faruka Šehića, studentice i studenti glume riječke Akademije primijenjenih umjetnosti interpretirat će dijelove priča „Autorskih bura“, uz sudjelovanje selektorice zbornika Željke Horvat Čeč i riječkog pisca Envera Krivca, kao i nastupe glazbenog sastava Marinada te vizualnog umjetnika OBLIK 3.

Zbornik Autorske bure sastavni je dio programskog pravca Lungomare Art Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture koji projekt EPK širi diljem cijele županije, vodeći se sličnom logikom kao i njegov glavni dio – trajne umjetničke intervencije i skulpture na različitim lokacijama diljem Kvarnera – no u drugom medijskom obliku.

Predstavljanje zbornika najavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a Sonja Šišić i glavna voditeljica programa Lungomare Art Iva Kelentrić koji su pozvali sve zainteresirane da prisustvuju neobičnoj književnoj promociji na neobičnoj lokaciji.

Predstavljanje zbornika Autorske bure„Veseli me način na koji su autori poslani po zadatku u male sredine, ne nužno uobičajene turističke, da se zbliže s ‘domorocima’, ali i samima sobom“, rekao je Ivan Šarar, kazavši kako priče na dinamičan način i bez cenzure razotkrivaju dijelove našeg kraja. Šarar je naveo kako je upravo književnost element koji projektu EPK daje mogućnost da ostavi nešto trajno, te element koji sudjelovanje u projektu ne ograničava na imperativ bivanja tu i tada, odnosno bivanja u Rijeci 2020. godine.

Spominjući kako odabrane i obrađene destinacije itekako imaju što za ispričati, Sonja Šišić navela je kako vjeruje da će priče autora, od kojih dio jest, a dio nije povezan i upoznat s Kvarnerom, biti relevantne i živjeti dugo nakon 2020. godine, dok je Iva Kelentrić objasnila kako zbirku obilježava istaknuta žanrovska raznovrsnost u kojoj se mogu naći putopisi, autobiografije, horori, fantasy priče, krimići.

„Autorske bure“ čine priče autora koji pišu na „našim jezicima“, a koji su za potrebe ovog projekta u
proljeće prošle godine boravili u zadanim destinacijama.

To su: Faruk ŠehićKatedrala od riblje krljušti (Riječka ribarnica),
Dorta JagićTajna crnog notesa (Volosko),
Milena Benini – Šuma ponad mora (Mošćenička Draga),
Vladimir ArsenijevićDuhovi mesta (Plaža Grčevo na Pećinama),
Lejla Kalamujić – Remont ljudskih sudbina (Kostrena),
Nora Verde – Ajkula (Bakar),
Robert PerišićPozdravi Cara! (Crikvenica),
Enver Krivac – U Fordu (Zebar kod Tribaljskog jezera),
Edo Popović – April u Bašćanskoj dolini (Baška),
Asja Bakić – Sezona (Lopar),
Olja Savičević Ivančević – Tramuntana (Filozići na Cresu),
Damir Karakaš – More (Cres),
Tea Tulić – Dama iz Čikata (Mali Lošinj),
Bekim Sejranović – Miss Misery na otoku Susku (Susak),
Zoran Žmirić – Titraj plave boje (Lovran),
Josip NovakovichOkus mora (Opatija).

“Autorske bure” selektirala je Željka Horvat Čeč, uredio Kruno Lokotar, a objavljuje u izdanju Rijeke 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda. Zbornik će biti dostupan u knjižarama V.B.Z-a od idućeg tjedna. Prema najavama, primjerak „Autorskih bura“ moći će se nabaviti i u limitiranom, posebno dizajniranom izdanju, a najavljen je i skori prijevod na engleski jezik te nadolazeće izdanje pristupačno slijepim i slabovidnim osobama.

Pravac „Lungomare Art“ Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture nastoji povećati vidljivost malih zajednica na kulturnoj mapi Hrvatske i Europe kroz davanje trajne vrijednosti u obliku jedanaest skulptura i instalacija koja se u idućoj godini postaviti na deset različitih lokacija kvarnerske obale.

Više informacija o projektu „Autorske bure“ možete pronaći na web stranicama Rijeke 2020,
a sve o programskom pravcu „Lungomare Art“ možete saznati na web stranicama Grada Rijeke.

Kalendar događanja