Zdravlje, biciklizam

Upozorenja o rizicima sjedilačkog načina života nisu nova, ali dvije najnovije studije, provedene na Tajvanu i u Australiji i objavljene u dva britanska medicinska časopisa, Lancet i British Journal of Sports Medicine, točno preciziraju rizike.

Na Tajvanu, 400.000 dobrovoljaca koji su bili podijeljeni u pet kategorija – oni koji uopće ne vježbaju, malo vježbaju, srednje su aktivni, aktivni i vrlo aktivni – bili su predmet promatranja od 1996. do 2008.

Timovi nacionalnog Instituta za medicinska istraživanja s Tajvana i tajvanskog Nacionalnog sveučilišta za sport usporedili su osobe koje su vježbale s onima koje su se tog zdravog hobija u potpunosti suzdržavale.

Rezultati: oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto. Istovremeno su povećali očekivanu životnu dob za tri godine. Rezultati se odnose jednako na žene i muškarce svih dobi, kao i na osobe s krvožilnim rizicima.

Kod osoba koje se nisu bavile nikakvom tjelesnom aktivnošću utvrđen je povećan rizik smrti za 17 posto, u usporedbi sa skupinom koja je malo vježbala.

Paralelno se na sveučilištu u Queenslandu u Australiji vodila studija kojom je ustanovljeno da šest sati gledanja televizije dnevno smanjuje očekivanu životnu dob za pet godina, i to upravo zbog manjka tjelesne aktivnosti kao posljedice neprekidnog gledanja u ekran.

Kalendar događanja