U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održano je predstavljanje Centra za genetičku edukaciju (GENRi), koji je pokrenut pri Medicinskom fakultetu u Rijeci.

Centar za genetičku edukaciju osnovan je 2020. godine s osnovnim ciljem podizanja razine genetičke pismenosti u liječnika koji nisu specijalisti medicinske genetike i drugih zdravstvenih djelatnika, ali i opće populacije, prvenstveno pacijenata i njihovih obitelji. Uloga Centra za genetičku edukaciju važna je zbog premoštenja velikog nerazmjera između ubrzanog razvoja genetike čovjeka i ispravne primjene spoznaja na svim razinama zdravstvene zaštite uz poštivanje najviših bioetičkih standarda.

Podizanje razine genetičke pismenosti liječnika i zdravstvenih djelatnika omogućit će bolju skrb o pacijentima s genetičkim poremećajima, a pacijentima, njihovim obiteljima i široj javnosti pomoći u kvalitetnijem donošenju odluka o vlastitom zdravlju. Znanje oplemenjuje život, znanost donosi napredak, a jedino se edukacijom možemo boriti protiv pogrešnih stavova, strahova i manipulacije“, kazala je voditeljica Centra doc. dr. sc. Nina Pereza, dok je o razlozima za osnivanjem Centra govorio predstojnik Zavoda za medicinsku biologiju i genetiku, prof. dr. sc. Saša Ostojić.

Video-vezom obratio se ministar zdravstva Vili Beroš

Video-vezom obratio se ministar zdravstva Vili Beroš

Smanjivanje predrasuda prema osobama s genetičkim poremećajima

Podršku osnivanju centra iskazali su Ministarstvo zdravstva, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, članovi akademske zajednice i struka.

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se putem videoveze, naglasivši kako su preventivna medicina i genetičko opismenjavanje teme o kojima se nedovoljno govori.

Činjenica je da se medicinska genetika silovito razvija, međutim genetička pismenost je sasvim druga priča. Zato mi je neizmjerno drago da imamo Centar za genetičku edukaciju – to je važan korak prema obrazovanju liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika koji skrbe o pacijentima s genetičkim poremećajima. Nevjerojatno je da danas imamo više od 10 tisuća genetičkih poremećaja, ali u društvu još uvijek postoje predrasude prema takvim osobama. To je neprihvatljivo i treba se promijeniti. Centar za genetičku edukaciju predstavlja tu promjenu i budi mi optimizam u ostvarenje takve vizije društva“, poručio je ministar Beroš.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, koji je tijekom svoje akademske karijere bio usmjeren edukaciji studenata u području genetike čovjeka, izrazio je zadovoljstvo što je Centar za genetičku edukaciju osnovan upravo u Rijeci.

Ovo je jedan od rijetkih centara ovakve vrste u Europi, što ukazuje na vizionarstvo njegovih pokretača“, kazao je gradonačelnik Obersnel, ističući kako vidi brojne načine suradnje Centra i Grada Rijeke. Radi se o mogućnosti suradnje kroz projekt Rijeka – zdravi grad, podučavanju na važnost poštivanja različitosti putem građanskog odgoja i obrazovanja u vrtićima i osnovnim školama, ali i u Dječjoj kući, koja se uskoro otvara u Rijeci.

U ime Primorsko-goranske županije, koja kontinuirano proaktivno sudjeluje u promociji akademskih vrijednosti uz posebnu brigu za cjelovita rješenja u zdravstvenoj skrbi građana, uspješan rad Centra zaželio je župan Zlatko Komadina.

Centar već proveo niz aktivnosti

Osnovni cilj Centra bit će ostvaren kroz znanstvena istraživanja, edukativno i stručno djelovanje.

Voditeljica dr. Pereza istaknula je brojne aktivnosti koje je ove godine osnovan Centar već proveo. Tako su rezultati prvog istraživanja o utjecaju edukacije na promjenu stava prema medicinskoj genetici, provedenog među riječkim studentima medicine, objavljeni u prestižnom i klinički najvažnijem časopisu iz medicinske genetike „European journal of human genetics“.

O radu centra govorila voditeljica Nina Pereza

O radu centra govorila voditeljica Nina Pereza

Sljedeće istraživanje uključuje ispitivanje znanja, stavova i ponašanja vezanih uz medicinsku genetiku kod liječnika koji nisu specijalisti medicinske genetike, a koji skrbe o pacijentima s genetičkim poremećajima.

Trenutno se u suradnji sa studentskom udrugom CroMSIC i tvrtkom za izradu edukativnih igračaka Linit Desing provodi projekt „Postani student – genetički edukator“. Iduće godine trebale bi započeti radionice, s pratećim slikovnicama i didaktičkim igračkama, o osnovama genetike za djecu predškolske dobi, koja bi educirale o osnovnim podacima o genetici, ali i ukazivale na poštivanje različitosti, ali i života općenito.

Nakon što je već pripremljena „Slagalica nasljeđa“, priručnik za opismenjavanje iz medicinske genetike namijenjen liječnicima, studentima i pacijentima, koji su napravili studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci, sada slijedi prijevod priručnika na strane jezike i izrada zabavnog interaktivnog online sučelja.

Trenutno se izrađuje poslijediplomski specijalistički studij „Genomska medicina“, tek treći takav u svijetu, a planira se i organizacija prvog europskog kongresa iz genetičke edukacije u medicini.

Pogledajte snimku prezentacije Centra za genetičku edukaciju na You tube kanalu Grad Rijeka – Gradska vijećnica.