Povodom Svjetskog dana zdravlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u ponedjeljak,11. travnja od 10,30 do 13,30 sati organizira niz javno-zdravstvenih akcija.

Svake godine NZZJZ PGŽ obilježava Svjetski dan zdravlja nizom javnozdravstvenih aktivnosti u suorganizaciji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom te u suradnji s brojnim partnerima, a s ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o prioritetnoj zdravstvenoj temi.

„Usred pandemije, zagađenog planeta koja izaziva klimatsku krizu koja posljedično predstavlja i zdravstvenu krizu zbog sve većeg broja bolesti poput raka, astme, srčanih bolesti, na Svjetski dan zdravlja 2022., Svjetska zdravstvena organizacija putem kampanje ‘Naš planet, naše zdravlje’ usmjerava globalnu pozornost na hitne radnje potrebne za očuvanje zdravlja ljudi i planeta“, ističu u Odjelu socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja je kako samo zajedničkim naporima i proaktivnim djelovanjem možemo izgraditi svijet s čistijim zrakom, hranom i vodom te da se zdravlje ne dobiva na poklon, već zaslužuje odgovornim ponašanjem.

Predstavnici Komunalnog društva Čistoća d.o.o. prezentirat će pravilno odvajanje otpada, edukaciju o Riperaju, reciklažnim dvorištima, hijerarhiji gospodarenja otpadom i glomaznom otpadu.

Predstavnici Zdravstvene ekologije NZZJZ PGŽ prezentirat će uzorkovanje i ispitivanje vode za piće. Djelatnici, učenici i roditelji Centra za obrazovanje Rijeka izložit će svoje radove od recikliranog materijala.

U sklopu obilježavanja građanima će se mjeriti krvni tlak i šećer u krvi, očni tlak, jačina stiska šake te dijeliti edukativne brošure. Biti će organiziran i kviz te će se dijeliti prigodne nagrade.

U rekreativno-zabavnom dijelu programa, koji će trajati od 11,30 – 12,30 sati, učenici Medicinske škole (smjer fizioterapeuti) predvodit će vježbe razgibavanja (11,30 – 11,50 sati), profesori Centra za odgoj i obrazovanje predvodit će ples Jerusalema (12,00 – 12,10 sati) te kineziolozi Društva sportske rekreacije Carolina 3,2,1 predvodit će vježbe opuštanja i disanja (12,15 – 12,30 sati).

Svjetski dan zdravlja obilježava se u suorganizaciji s Gradom Rijeka i Primorsko-goranskom županijom te uz podršku JGL-a, Lige protiv raka PGŽ, Udruge žena operiranih dojki Nada, Invalidskog Ilco društa Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Medicinske škole Rijeka, Komunalnog društva Čistoća d.o.o., Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Udruge Hepatos, Hrvatske udruge medicinskih sestara podružnica PGŽ, Fakulteta zdravstvenih studija, a u PGŽ se obilježavanju pridružuju i Ispostave NZZJZ PGŽ.