Festival “Fiumare” ove se godine prvi put održava paralelno uz Rijeka Boat Show kao svojevrsni spoj riječke pomorske povijesti i riječke nautičke budućnosti.

U bogatom programu manifestacije posvećene mornarima i pomorskoj tradiciji, posebno su se istaknula događanja koja su na Gatu Karoline Riječke, u petak, 24. rujna, okupila brojne Riječane svih generacija. Oni na kopnu mogli su sudjelovati u raznovrsnim radionicama za djecu i odrasle, ali i pratiti festivalske zanimljivosti što su se događale na moru ispred riječke luke. Uz inauguracije lošinjskog logera Nerezinac, obnovljenog kroz projekt Mala barka 2, te tradicijskih barki uređenih ili izgrađenih kroz projekt Arca Adriatica, održalo se i demonstracijsko mornarsko i sportsko veslanje.

Nakon regate tradicijskih barki uslijedio je atraktivni bal jedara i svjetala, no najveći interes i ove godine izazvalo je uprizorenje pomorsko-povijesnog spektakla “Karolina Riječka spašava Rijeku”. Dan je završio vatrometom s mora, a primorski ugođaj upotpunila je i glazba.

Programski nositelj manifestacije je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre – Tradicijska jedra Kvarnera i Istre.