Krajem svibnja i u lipnju Rijeka će ugostiti brojne manifestacije, od odgođenih povorki Riječkog karnevala preko festivala Fiumare i WineRi do festivala Porto Etno.

Ovogodišnje karnevalske povorke zbog epidemioloških razloga su odgođene, s tradicionalnog zimskog termina u lipanjski i to Dječja povorka za 4. lipnja, a Međunarodna karnevalska povorka za 18. lipnja 2022. godine.

Dok se dio događanja Riječkog karnevala ipak dogodio u originalnom, zimskom terminu, u suradnji s karnevalskim grupama dogovoreno je da se povorke održe ljeti.

Tako će se u subotu, 4. lipnja održati Dječja karnevalska povorka, događaj u kojem sudjeluju djeca predškolskog i školskog uzrasta. Karnevalska povorka dvadesetak maštovito maskiranih najmlađih sudionika iz zemlje i inozemstva, kao svojevrsni čuvari tradicije svojih predaka, proplesat će najužim središtem grada Rijeke. Za vrijeme održavanja karnevalske povorke bit će organizirano oslikavanje lica za sve zainteresirane.

Dječja karnevalska povorka okupila 5200 maškarica (1)

U Međunarodnoj karnevalskoj povorci oko 5 tisuća maškara

Večer uoči Međunarodne karnevalske povorke, u perivoju Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci održat će se 22. Humanitarni karnevalski gala party, u organizaciji Grada Rijeke, Turističke zajednice grada Rijeke, Rotary kluba Rijeka – Sv. Vid i Pomorskoga i povijesnoga muzeja Hrvatskoga primorja.

Subota, 18. lipnja u poslijepodnevnim satima centrom Grada će poteći Međunarodna karnevalska povorka, a u mimohodu tradicijskih maski i karnevalskih grupa s alegorijskim kolima sudjelovat će oko 5.000 maškara. Na glavnim riječkim ulicama, uz najkvalitetnije karnevalske grupe iz Hrvatske, prodefilirat će i mnogobrojne maskirane grupe iz inozemstva. Očekuje se šezdesetak grupa. Za vrijeme održavanja Međunarodne karnevalske povorke za sve zainteresirane bit će organizirano oslikavanje lica. Nakon karnevalske povorke, u užem centru grada, bit će organiziran zabavni program na nekoliko lokacija.

Tradicijske-barke-na-Korzu

Fiumare: od izložbe tradicijskih barki do jedrenja za djecu

U razdoblju od 25. svibnja do 1. lipnja 2022. godine u Rijeci će se održati deseto izdanje Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare 2022.

FIUMARE 2022 obuhvaća čitav niz različitih programa kao što su izložba tradicijskih barki na Korzu i u Mrtvom kanalu, radionice tradicijskih zanata i pomorskih vještina, znanstveno-popularna predavanja, prigodne izložbe (u ribarnici, muzejima, na botelu Marina), dani otvorenih paluba na brodovima u Riječkoj luci, bal jedara i svjetala, regate tradicijskih barki na jedra, jedrenje za djecu i roditelje na tradicijskim barkama, ribolovni kupovi i dr.

Iskorak Kvarnerskog festivala mora očituje se i u objedinjavanju cijelog niza manifestacija na raznim lokacijama Kvarnera pod zajedničkim nazivnikom Smotre i regate tradicijskih barki na jedra u Rijeci, Lovranu, Iki, Mošćeničkoj Dragi, Krku, Malinskoj, Cresu, Martinšćici, Crikvenici, Selcu, Nerezinama.

Eno-gastro festival WineRi

Na Gatu Karoline Riječke prostor s festivalom Fiumare u petak i subotu 27. i 28. svibnja dijelit će eno-gastro festival WineRi koji će okupiti šezdesetak izlagača vina i ostalih proizvoda povezanih s vinom.

Festival je namijenjen uspostavljanju suradnje između proizvođača hrane i vina te ugostitelja, ali i ostalim posjetiteljima koji će se moći upoznati s proizvodima 60 izlagača s više od 250 etiketa vina iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Osnovni naglasak ovogodišnjeg festivala je na vinima proizvedenim od autohtonih vinskih sorti, ne samo Kvarnera nego i drugih krajeva. Uz vino, festival uključuje i ponudu sireva, suhomesnatih proizvoda, proizvoda iz mora, mesa te proizvoda od drva i pizza peći.

Svi posjetitelji će za ulaznicu u iznosu 100 kn i kauciju za čašu u iznosu 20 kn moći kušati preko 250 različitih etiketa vina. Ugostitelji koji se zaključno s 25. svibnje akreditiraju putem e-mail adrese marketing@aha.hr dobit će besplatan ulaz, budući da je cilj održavanja ovog festivala je upravo spajanje proizvođača s posrednicima odnosno ugostiteljima.

Festival se održava 27. i 28. svibnja od 14 do 20 sati, a 27. svibnja od 20,30 sati će se u baru Karolina na Gatu Karoline Riječke održati ,,WineRi after party” uz DJ-a.

Festival Porto Etno na Trgu Riječke rezolucije

Festival Porto Etno, koji već šest godina prezentira multikulturalnost Rijeke kroz glazbu i gastronomiju, a publici približava raznolikost etno glazbe, ove se godine ponovno vraća na Trg Riječke rezolucije i to od 9. do 11. lipnja 2022. godine. Grad Rijeka posebno je ponosan na ovu, već tradicionalnu manifestaciju, u kojoj sudjeluju udruge nacionalnih manjina, koje zajedno sa svojim gostima, predstavljaju jezik, kulturu i običaje svoje nacionalne manjine.

Manifestacija se sastoji od glazbenog i gastronomskog dijela. Glazbeni program predvodi Amira Medunjanin, jedna od najpoznatijih interpretatorica tradicionalne bosanske glazbe i pjevačica čije je ime postalo sinonim za sevdah i sevdalinku.

Ovogodišnji novitet festivala je uključivanje profesionalnih glazbenika iz drugih dijelova svijeta koji žive i rade u Rijeci u poseban program, gdje će također nastupiti uz festivalski „kućni bend“ Porto Etno Orkestar.

U subotu, 11. lipnja od 11 sati ponovno se vraća Porto Etno, program koji je uvijek privlačio veliki broj publike, a koji je zbog pandemijske situacije morao preskočiti dvije godine festivala. U sklopu ovog programa, manjine koje djeluju u Rijeci i županiji, prezentirat će svoje nacionalne gastro-specijalitete. Porto Etno ove godine djeluje i humanitarno, pa će sav prihod od prodaje porcija koje će se prodavati po 20 kn biti doniran organizaciji UNICEF – za podršku djeci i obiteljima Ukrajine.

Porto Etno gastro dan nudit će specijalitete iz Makedonije, Italije, BiH, Mađarske, Slovačke, Trinidada i Tobaga, Slovenije, Filipina, Ukrajine, Češke, Albanije, Srbije, Rusije, Kanade te romske kuharice. Na svakom Porto Etnu poseban je začin folklorni program predstavnika manjina.

U sklopu festivala i EU projekta Fusili održat će se radionica kuhanja od ostataka hrane.