Na radost svih ljubitelja maškara i tradicijskih pusnih običaja, u Exportu na riječkoj Delti do 28. veljače može se pogledati izložba „Maske prije maskica“, koja objedinjuje karnevalske kostime dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola, tradicijske maske Europe i dosadašnje plakate Riječkog karnevala.

Izložba je dio programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnice kulture i predstavlja svojevrsni hommage tradicionalnom međunarodnom Riječkom karnevalu, koji se ove godine u poznatom i omiljenom obliku nije mogao održati.

Izložba „Maske prije maskica“ uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa osnovnih škola Pećine, Nikola Tesla, Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica i Pehlin, koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala.

Također, izložena je impresivna kolekcija tradicijskih maski Europe, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od 90 unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz čak 22 zemlje: od Kanarskih otoka preko Ukrajine, Grčke, Finske do Škotske, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi.

Izložbu „Maske prije maskica“ dopunjuju i plakati prošlih Riječkih karnevala iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke.

Ulaz na izložbu je besplatan, a radno vrijeme je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

Izložba se organizira uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Kalendar događanja