EU projekt ECoC-SME okupio je bivše, sadašnje i buduće prijestolnice kulture u aktivnostima čija je svrha iskorištavanje prednosti koje nosi ta prestižna titula. Projekt u izravnu vezu stavlja potencijal EPK događaja s mogućnostima razvoja lokalnog gospodarstva u sektoru malih i srednjih poduzeća (MSP), posebno u području kulturnih i kreativnih industrija (KKI). Rijeka, Temišvar, Matera, Leeuwarden i Kaunas od kolovoza 2019., kada je projekt počeo, razmjenjuju iskustva i organiziraju događaje u cilju diseminacije rezultata s budućim prijestolnicama i gradovima kandidatima.

Ukupna vrijednost ECoC-SME iznosi 1.163.171,00 €, a projekt je sufinanciran iz programa Interreg Europe iznosom od 971.936,85 €.

Ekonomski potencijal EPK događanja

U regularnim okolnostima fokus lokalnih projektnih aktivnosti bio je usmjeren na visok društveni i ekonomski potencijal EPK eventa koji je u stanju mobilizirati poduzetništvo i inovacije, temeljem vidljivosti grada Rijeke na kulturnoj mapi Europe, ali i temeljem pojačane turističke aktivnosti. Oba su momenta nesumnjivo otvarala prilike za integraciju poduzetnika u provedbi programa i pružanje logističkih sadržaja – od stvaranja sadržaja do ugostiteljstva i ponude lokalnih proizvoda i usluga. Pandemija bolesti Covid-19 okrenula je taj fokus i u središte projekta stavila pitanje: kako u uvjetima pandemije dati podršku kulturnim i kreativnim industrijama, koje predstavljaju jednu od najpogođenijih industrija u uvjetima ‘novog normalnog’.

ECoC-SME 1

Infrastrukturni projekti

S tim u vezi na online otvorenom seminaru, održanom u lipnju 2020., gostovao je pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar te predstavnicima projektnih partnera i drugim dionicima projekta prezentirao situaciju u Rijeci, u godini Europske prijestolnice kulture obilježenoj pandemijom. U svom nastupu pročelnik Šarar najveći je naglasak stavio na infrastrukturne projekte koji ostaju kao čvrsto nasljeđe aktivnosti EPK: MMSU, Muzej grada Rijeke, Dječja kuća, Gradska knjižnica kao komponente kompleksa Benčić, te obnova broda Galeb i njegovo stavljanje u kulturno-turističku funkciju.

U sinergiji bivših, sadašnjih i budućih prijestolnica kulture idući korak je izrada Akcijskog plana za potporu KKI i vezanim industrijama u covid- i postcovid eri. Plan, koji će definirati akcije na lokalnoj razini, bit će rezultat razmjene primjera dobre prakse projektnih partnera, kao i zaključaka participativnih i drugih evenata održanih u okviru projekta ECoC-SME, uz uvažavanje strateških smjernica razvoja grada Rijeke i njenih provedbenih kapaciteta. Izvjesno je da će ovaj Interregov projekt donijeti, u vidu ishoda, nove politike, mjere i zaključke koji će biti praktično primjenjivi u razvoju i podršci KKI na transnacionalnoj razini, ali i pomoći budućim prijestolnicama kulture da svoje programe kreiraju u kolaboraciji sa sektorom MSP, čime će ekonomski potencijal EPK mega-eventa postati bitno jači.