U centru Rijeke održao se program pod nazivom “Ženski životi glasnije” kao dio projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, tijekom kojeg su ga posjetitelji u organiziranoj šetnji gradom mogli pratiti na čak tri lokacije.

Šetnja je započela razgledavanjem murala “Is she a wizard already?” autorice Marine Mesar OKO na ulazu u vodovodni zahvat Zvir 2 u Vodovodnoj ulici. Potom se šetnja nastavila u smjeru Korza gdje je na balkonu zgrade Gradske uprave izveden performans “Glasne žene” Vlaste Delimar i riječkih studentica, a na Principiju je publika prisustvovala performansu “Uranjanje” Josipe Bubaš.

Glasnu karavanu u obliku umjetničkog vođenja publike predvodila je Sandi Bakotić, u ulozi heroine Super Klita.

Program “Ženski životi glasnije” bavi se pitanjem životnih praksi žena, kako proteklih desetljeća tako i danas. Projekt u fokus stavlja ograničenja koja proizlaze iz nevidljivosti ženskog iskustva, modulacije ženskog glasa te manipulacije sadržajem koji žene iznose – bilo narativnog, bilo tjelesnim nastupom. Umjetnice i aktivistice uključene u program uzvraćaju reartikulacijom postojećeg diskursa razvijajući vlastiti herstory-telling jezik: rasterećenih kretnji, nesputanog glasa i javno izraženog zadovoljstva.

Program je dio projekta udruge Domino u sklopu programa ACT Kreativne Europe. Produkcije umjetničkih radova u sklopu programa ostvarile su se uz podršku Zaklade Kultura nova, za razvoj umjetničkih koncepata, s organizatori programa su: Queer Zagreb Udruga, Rijeka 2020 i Prostor Plus.

Kalendar događanja