Na Bazenima Kantrida ovog vikenda, od 16. i 18. lipnja, bit će održano 22. međunarodno natjecanje u sinkroniziranom plivanju Primorje synchro cup, u organizaciji riječkog Kluba sinkroniziranog plivanja „Primorje Aqua Maris“.

Natjecanje su na konferenciji za medije najavile predstavnice kluba: predsjednica dr. Sanja Pavić, izbornica hrvatske reprezentacije i trenerica Valeria Petrachina te plivačice Petra Premuš i Paula Biagini.

Primorje synchro cup, međunarodno natjecanja za seniore, juniore i mlađe juniore, jedino je natjecanje u Hrvatskoj na službenoj Len listi natjecanja. Ove godine očekuje se iznimno veliki broj natjecatelja, njih čak 350, a natjecat će se u disciplinama solo, duet, mix duet, tim, kombinacija i akrobatska rutina. Pobjednici će biti nagrađeni medaljama, a ukupni pobjednik Kupa osvaja pehar. U okviru natjecanja, bit će održano i državno prvenstvo za mlađe juniore.

Svečano otvorenje u subotu

Natjecanje počinje u petak 16. lipnja, s rutinama za juniore i seniore. Svečano otvorenje je u subotu, 17. lipnja u 16 sati, a završetak je planiran u nedjelju, 18. lipnja u večernjim satima.

Predsjednica Sanja Pavić naglasila je kako je iznimno ponosna da se okupio toliko veliki broj natjecatelja, 31 ekipa iz 11 zemalja. „Imamo klubove i reprezentacije iz Austrije, Engleske, Amerike, Češke, Mađarske, Švedske, Švicarske, Bugarske, Srbije, Slovenije i Hrvatske. To je velika promocija za naš Grad, Klub i sport općenito. Velika zahvala za pomoć u organizaciji ide Gradu Rijeci, Primorsko-goranskoj županiji, Riječkom sportskom savezu, Zajednici sportova PGŽ-a, Rijeka sportu, Športskom društvu Primorje 08 i naravno našem generalnom sponzoru Jadran Galenskom laboratoriju“, rekla je Pavić.

Trenerica Valeria Petrachina, izbornica hrvatske reprezentacije čije se plivačice natječu u kategoriji juniora, a također ima i svoju seniorsku klupsku ekipu, rekla je da da će natjecanje biti zahtjevno, da je veliki broj je disciplina, ali nadaju dobrim rezultatima. Istaknula je također da je umjetničko plivanje od ove sezone iz temelja promijenilo pravila. Radi se na pokušaju što veće objektivnosti, treneri unaprijed upisuju težinu rutine, a na sucima je da ocjene svaki pojedinačni element. Pored toga, pred riječkim synchro plivačicama su i druga važna natjecanja.

Tako će plivačica Matea Butorac nastupiti za seniorsku reprezentaciju u solu na svjetskom prvenstvu u Japanu sredinom srpnja. Juniorsku reprezentaciju početkom kolovoza očekuje Europsko prvenstvo u Portugalu, a mlađe juniorke se spremaju na svjetsko prvenstvo u Grčku koje će se održati  na kraju kolovoza.

Plivačica Petra Premuš na Primorje Synchro cupu natjecat će se u solu. Petra je prvakinja u disciplini tim i akrobatska rutina, inače solistica sa zlatnom medaljom na juniorskom Prvenstvu Hrvatske.

„Na početku sezone bili smo na međunarodnom natjecanju u Dubaiju, to je bio dobar zalet u novu sezonu, s izvrsnim ostvarenim rezultatima. Nakon naporne sezone, Primorje cup uvijek odradim sa manje pritiska i uživam pokazati solo koji smo ove godine dosta dorađivali po novim pravilima“, rekla je Petra.

Paula Biagini kazala je kako je velika motivacija nastupati na državnom prvenstvu u ovolikoj konkurenciji i s velikim broj međunarodnih sudaca. „Uvijek rado nastupamo na našem, domaćem bazenu. Ove godine natječem se u solu, timu i kombinaciji. Potrudit ćemo se reviju izvesti što bolje, a rezultati, vjerujem, da će doći“, rekla je Paula.

Predsjednica Kluba za kraj je pozvala sve građane da dođu pogledati ovaj prekrasan, ali zahtjevan sport, tim više jer je ulaz besplatan.

Po završetku prvenstva, naše plivačice kreću s pripremom Završne revije. Ove godine radi se predstava na temu Elvisa, a termin je zakazan za četvrtak, 13. srpnja. Uz riječke plivačice, nastupit će Dino Antonić koji će preuzeti ulogu Elvisa.

Pokrovitelj natjecanja Primorje Synchro Cup je Grad Rijeka.

Kalendar događanja